22. nov
KLAGER: Oskar Abrahamsen mener kommunens reglement for å gi dispensasjon til å fly i Gallok-området er utdatert og urettferdig. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Reglene for flydisp til Gallok er utdatert
Oscar Abrahamsen vurderer å gå til Sivilombudsmannen etter at Sør-Varanger kommune ikke lot han få lov å fly til hytta på Gallok, verken til jakt eller for å berge den fra maurinvasjon. Han mener reglementet er overmodent for revisjon.

Publisert: 24.sep.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Abrahamsen har fått cellegiftbehandling for kreft. Det førte til komplikasjoner som gjorde at han måtte hjerteopereres. I tillegg sliter han med smerter i leddene. Resultatet er at han ikke kan gå langt, men små turer i naturen er ikke noe problem, og rundt hytta er det godt jaktterreng.

- Det gir stor livskvalitet å komme seg på hytta, sier han.

Beskjed om å gå

Han forteller at han søkte om dispensasjon for å fly helikopter til hytta i begynnelsen av august for å dra på jakt. Han fikk avslag. Noen som fikk låne hytta oppdaget så at den var full av maur, og Abrahamsen søkte på nytt. Denne gangen hastet det.

- Det gjaldt å komme seg ut for å berge hytta, så jeg ringte til Trygve Sarajærvi (miljøvernrådgiver og saksbehandler i dispensasjonssaker, red. anm.) men jeg fikk beskjed om å enten gå to mil fra Store Gallok, der det er lov å lande, eller vente til vinteren, sier han oppgitt.

Han sier at med legeerklæring får han dispensasjon til å ta 20 turer med skuter i året i fem år, men han sier at han gjerne kunne fått færre skuterturer hvis han kunne fått en eller to helikopterturer hvert år.

En fikk disp

- Det er mange ting jeg stusser på når det gjelder dette. Det er jo ikke Trygve Sarajærvi som avgjør om jeg får fly eller ikke, det er jo dispensasjonsutvalget. Og da dispensasjonsutvalget hadde møte sist, var det bare to av politikerne som deltok. Er de beslutningsdyktige da? Og jeg lurer også på hvordan de vurderer legeerklæringer, de er jo ikke leger selv. Ikke Trygve Sarajærvi heller. Men en legeerklæring fra kommunelegen viser seg jo å være helt bortkastet, sier Abrahamsen.

- Jeg vet også at det er gitt tillatelse til at en person har fått lov å fly til sin private hytte i høst, men jeg vet ikke hvorfor. Det føles veldig merkelig når alle andre søknader blir blankt avslått, sier han.

Via Finland

Abrahamsen kom seg til hytta forrige helg, men måtte velge en annen måte å komme seg dit. Via en finsk kompis leide han sjøfly fra Finland og fløy til et vann nært grensa. Derfra var det 7,5 kilometer å gå.

- Vi hadde med oss støvsuger og aggregat, og det er tungt å bære så langt, så det var godt jeg hadde folk med som kunne hjelpe meg. På hytta måtte vi slå bort noen bord i veggene for å komme til, men jeg tror vi ble kvitt alle maurene. Hva som hadde skjedd hvis vi hadde latt dem få overvintre, tør jeg ikke tenke på, sier han.

Miljøpress

- Poenget er at tiden med sjøfly til Gallok er over, ingen bruker sjøfly lenger, det er bare helikopter som gjelder, så man trenger ikke lande på et vann, man kan lande hvor som helst, sier han.

- Så hva er egentlig argumentet for avslag? Hvis det er miljø det handler om, så har det gjennom årene blitt et stort trykk på miljøet fordi alle skal lande på samme plass. Det blir mange teltleirer, det har blitt forsøpling, vedhogst, latriner og så videre. Tillatelsen til å lande med sjøfly på Garsjøen og Store Gallok har gjeldt helt siden 1992, så det har blitt noen landinger gjennom årene, sier han.

Færre hytter

Abrahamsen mener at Gallok-området heller ikke har så mange hytter og gammer som kommunen sier. I avslaget heter det at det er over 2000 gammer/hytter i Sør-Varanger, og at man ikke kan gi tillatelse til å fly til privat hytte unntatt i helt spesielle tilfeller, som for eksempel å fly byggematerialer.

- Men jeg snakker om Gallok, der det gis tillatelse til å fly. Der er det kanskje bare åtte til ti hytter som er i jevnlig bruk, ikke 50-60 som det var da det var fritt fram for sjøfly på 70- og 80-tallet. Vi er noen få som ikke klarer å gå så langt, men som gjerne skulle vært en tur på hytta om høsten. Hvor mange helikopterturer blir det i løpet av et år? Ikke mange, sier han.

- Urettferdig

Klagen hans på avslaget var oppe i disputvalget i forrige uke, og ble videresendt til Fylkesmannen. Oskar Abrahamsen vil likevel vurdere å gå til Sivilombudsmannen med saken. Han mener at regelverket som kommunen bruker både er utdatert og urettferdig.

- Vi i Gallok hytteforening skrev i 2006 og i 2016 til Sør-Varanger kommune om dette. Det er på tide å oppdatere reglementet, mener vi. Men vi har aldri fått noe svar, sier Abrahamsen.

Endringer

– Vi har allerede i sommer bedt om at reglementet må gås gjennom fordi det er gammelt. Tidene forandrer seg, sier leder i dispensasjonsutvalget, Jorid Kristensen (Ap).

– Jeg er glad det kommer opp saker som bekrefter at reglementet må revideres, for vi har også ment det samme. Det er om høsten søknadene om dispensasjon for å fly kommer, og jeg tror vi har et nytt reglement på plass før søknadene kommer til neste år, sier hun.

Unntatt offentlighet

Miljøvernrådgiver Trygve Sarajærvi bekrefter at det er gitt en tillatelse til å fly til privat hytte på Gallok, men sier at saken er unntatt offentlighet, og viser til offentlighetslovens §13/forvaltningslovens §13.1. Underlagt taushetsplikt/personlige forhold.

Les mer om saken i papiravisa

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no