17. okt
AVSLAG: Harald Sunde fikk et langt svarbrev fra Ine Søreide med avslag og boka som skal forklare årsaken til avslagene til de 1200 foreslåtte krigsdeltakerne. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Russefrykt ispedd dagens politiske motvilje
- Avslaget på forslaget om å dekorere partisanene mener jeg politisk motivert. Det er ren russefrykt ispedd dagens politiske motvilje mot Russland i Oslo, mener Harald Sunde. Han var en av mange som fikk nei-brev fra Ine Søreide.

Publisert: 15.mar.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Harald Sunde har jobbet i mange år med historien til partisanene, spesielt i Sør-Varanger, og arbeidet fikk virkelig vann på mølla da han fant partisanhula til Gunnar Halvari, Modolf Hansen og Andrei Kåsereff i fjellsida på Øretoppen. Da forsvarsminister Ine Søreide gikk ut og oppfordret folk om å komme med forslag til glemte krigshelter som ikke hadde fått den heder de fortjente, søkte Sunde om at de tre skulle få medalje for sin innsats.

«Skape skjevheter»

- Tre år etter søknaden fikk jeg et langt svarbrev der ministeren forklarer hvor prisverdig og lærerikt alle innkomne forslag har vært, og hvorfor de ikke kan gi noen dekorasjoner. Jeg synes forklaringen er uforståelig. Det ene er at det stilles strenge krav til dokumentasjon og at utfordringene med å dokumentere illegal virksomhet har vært vanskelig, men viktigst er hensynet til likebehandling, skriver hun. Det er viktig å ikke skape nye skjevheter i forsøket på å rette opp gamle skjevheter, står det i brevet. Jeg kan ikke forstå hvordan man kan skape nye skjevheter ved å prøve å rette den urett som er begått, sier Harald Sunde.

Neppe tilfeldig

Harald Sunde sier han er svært skuffet over regjeringens beslutning.

- Jeg hadde gledet meg til å treffe partisanenes familie og applaudere en overrekkelse. Nå blir jeg bare trist, sier han.

- Vi hadde historikere fra Forsvarsdepartementet på besøk i historielaget, og fikk informasjon om prosjektet i forkant, og da var de veldig positive og interesserte i historiene de fikk høre. Men plutselig har holdningen snudd. Er det bare en tilfeldighet at dette har skjedd samtidig som Norge har kommet med skarpe uttalelser mot Putin, og det er innført sanksjoner mot Russland, når man vet at partisanene kjempet for Sovjet under krigen og at mange av dem var kommunister, spør Sunde. Han tror ikke det.

Kongens tale 

- Kongens tale på Kiberg i 1992, da han på vegne av Norge ba om unnskyldning for den behandlingen partisanene hadde fått i ettertid, er kanskje den mest politiske talen en konge har holdt her til lands. Det viste at partisanene hadde en svært spesiell stilling, så hvorfor har synet på dem endret seg nå? Avgjørelsen til regjeringen bryter helt med det Kongen sa i 1992, sier Sunde.

- Men det er sant at det er vanskelig å finne dokumentasjon. Det er skrevet noen bøker, men veldig lite er skrevet like etter krigen da minner og opplevelser var ferske. Otto Larsen og Osvald Harjo ga ut bøker om sine opplevelser, men det handlet mest om den dårlige behandlingen de fikk i sovjetisk fangenskap. Svært lite av partisanvirksomheten er beskrevet. De aller fleste ville bare glemme det de hadde opplevd, og de tre partisanene fra Øretoppen valgte å holde kjeft. De visste at de risikerte å få problemer på alle mulige måter, blant annet kunne de bli nektet jobb hvis det ble kjent at de hadde arbeidet for Den røde arme. Først på 1970-tallet begynte det å komme bøker, men da hadde det allerede gått mange år, og man husker ikke alt like godt lenger og kildene begynte å dø ut.

To land

Harald Sunde sier at en annen begrunnelse til avslag er at man ikke skal få fra to land, altså dobbel medalje. Hvis man var stridende for Sovjet og fikk medalje for det, skal man ikke få norsk medalje. Men det finnes en rekke eksempler på at det har blitt gitt medaljer fra to land. I Oslo var det en ung mann som hadde rømt til England, fikk opplæring der, ble sluppet i fallskjerm over Trøndelag, og etablerte en liten base der han overvåket tysk trafikk til Trondheim, meldte på radio og gjorde nøyaktig det samme som partisanene i Finnmark. Han ble arrestert og skutt, men fikk både britisk og norsk medalje post morten, fikk statue og blir hedret hver eneste 17. mai. Men han hadde britiske arbeidsgivere, ikke sovjetiske, sier Sunde.

Forskjellsbehandling

- Jeg fikk boka om krigsdekorasjoner sammen med svaret, antakelig som plaster på såret, og boka er jo på mange måter grei og med mange fakta, men det jeg reagerte på er når de kommer til partisanene i Finnmark, sier Sunde.

- Det var vel rundt 20 steder der det var partisanvirksomhet, men i boka blir disse operasjonene viet kun noen få sider, mens spionsakene som skjedde i ettertid får relativt mye mer detaljerte beskrivelser. Og det var to spionsaker, en i Sør-Varanger og en i Bakfjord, sier Sunde.

Skuffet

- I tillegg stilles det spørsmål ved hvor stor effekt partisanenes virksomhet hadde. Alf R. Jakobsen har skrevet at de sørget for senking av 0,5 prosent av de tyske konvoiene. Men jobben de gjorde var jo ikke mindre farlig av den grunn. Risikoen det medførte hvis de ble tatt var tortur og henrettelse, og dette var det vanlige sivile borgere som meldte seg frivillig til å gjøre. De tre jeg søkte om medaljer for, deltok jo nesten ikke i krigen og kom uskadd ned fra fjellet da tyskerne dro. Men viljen til innsats og risikoen de løp var jo ikke mindre av den grunn. Jeg synes det er utrolig skuffende at ikke partisanene blir hedret, sier Harald Sunde.

- Vi får finne vår egen måte å ære dem på, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no