19. okt
OPTIMIST: Direktør Ismo Haaparanta håper kurven for Sydvaranger Gruve snart vil peke oppover. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Rykter tar bort fokus fra jobben
- Det vil alltid være rykter, sier administrerende direktør i Sydvaranger Gruve, Ismo Haaparanta. Han ville helst tatt diskusjonen internt, men skjønner offentlighetens interesse for bedriften.

Publisert: 23.apr.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

- Vi har en mediastrategi, men noen ganger kommer informasjonen til media før vi hadde planlagt det. Da jeg leste i avisa om min egen informasjon til de ansatte, fikk jeg følelsen av at det ikke stod helt det samme, sier Haaparanta.

Tar bort fokus

SVA skrev tirsdag at ledelsen i gruva måtte gå ut skriftlig i en nyhetsmelding til de ansatte og dementere rykter om bonuser til ledelsen. Haaparanta var da ikke tilgjengelig for kommentarer.

- Jeg leser det jo selvsagt ut fra mitt ståsted og da følte jeg at det mellom linjene ble antydet at vi ikke var helt ærlige. Jeg har en åpen-dør-politikk, og vil gjerne ha nær kontakt med mine ansatte. Hvis det er noe, er det bare å spørre, og rykter vil jeg helst avkrefte før de vokser og tar bort fokus fra det vi egentlig skal gjøre. Slik vil jeg ha det. Dessverre rakk jeg ikke å kommentere saken, men ikke fordi jeg ikke ville, sier Haaparanta.

Han føler ikke at tilliten mellom de ansatte og ledelse har blitt dårligere, men forstår at mange er engstelige, samtidig som kravet om informasjon noen ganger er større enn bedriften kan etterkomme.

Ingen bonuser

- I årsregnskapet står det at det er utbetalt bonuser i 2014. Det stemmer, de ble utbetalt i begynnelsen av året og var bonuser som var opptjent året før, ut fra kontraktene vi har med bedriften. I 2014 ble det bestemt at alle typer bonuser skulle opphøre inntil videre. Det ble derfor ikke utbetalt noen bonus for 2014. Disse ville ellers kommet i begynnelsen av dette året. Alle i ledelsen ga opp sine bonuser, sier Haaparanta.

I tillegg har ledelsen gått ned fem til ti prosent av sin grunnlønn, Haaparanta har gått ned ti prosent.

- I omorganiseringen av bedriften har vi også slanket administrasjonen noe. For min del betyr det at det teamet jeg jobbet i er redusert fra fire til to personer. Toppledelsen i selskapet har redusert sin samlede kompensasjon med rundt 15% og det igjen betyr at vi bare må jobbe enda hardere. Men hvis det er det som må til, så må vi bare gjøre det, sier han.

Ikke ferdig

Omorganiseringen har også betydd at bedriften selv tar hånd om en del oppgaver som det tidligere ble leid inn underleverandører til å gjøre, såkalt insourcing. Totalt sett betyr det 60-70 færre arbeidsplasser i selskapet inklusive de faste kontraktørene, men på grunn av at flere selv har sagt opp, har gruva likevel fått behov for å lyse ut ledige stillinger.

- Totalt har vi nok slanket administrasjonen mest, og har behov for alle de operatører og mekanikere vi har. Vi er ikke ferdige med omorganiseringen vi begynte på i fjor høst ennå, men målet har vært å opprettholde, og helst øke, produksjonsvolumet med færre ansatte, sier Haaparanta.

Egne krefter

- Det jeg er stolt av er at det vi har fått til så langt for det aller meste kommer av innsatsen til de ansatte. 2014 ble et rekordår, og det uten å gjøre noen investeringer, det var bare input fra de ansatte om hvordan vi kan gjøre ting bedre som ga resultater. Jeg er ikke overoptimistisk når det gjelder framtida til SVG, men det jeg i alle fall kan si med hånda på hjertet er at alle har gjort det beste de kunne for å få det til, sier han.

Han er også glad for støtten han har fått, både fra underleverandører og andre lokalt.

- Senest i går hadde vi delegasjonen fra Arbeiderpartiet på besøk, og fikk veldig gode tilbakemeldinger, og det varmer virkelig. Nå får vi bare håpe at det vi gjør er nok til at eierne vil fortsette å holde gruva i gang, sier Haaparanta.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no