24. okt
VÆRE MED: Småbrukerlaget oppfordrer alle til å så, i balkongkasser, innimellom blomster og grønnsaker, på jorder og i grøftekanter. (Begge Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
- Så frø for trygg mat
17. april 1996 ble 19 småbønder i Brasil drept da de forsøkte å forsvare jorda si. Lokalt oppfordres alle til å så frø.

Publisert: 19.apr.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Jorda deres ble lagt ut til plantasjer, hvor agrobusiness og spekulanter dyrker blant annet soya som eksporteres til Norge.

- I stedet for å bruke egne ressurser bruker vi stadig mer kraftfor med soya fra Brasil til vår matproduksjon, spesielt til fiskekraftfor. Og det gir jo en passelig bismak, kommenterer lederen for Finnmark Bonde- og småbrukerlag, Ola Johansen.

Skrive under

Fredag formiddag hadde småbrukerlaget invitert lokalpolitikerne til rådhuset under mottoet: «Så frø for trygg mat». For å få informasjon og også med ønske om at de ville skrive under en politikererklæring. To politikere møtte fram, ordfører Cecilie Hansen (Sp) og Bjørnar Gjetmundsen (H).

Med fra småbrukerlaget var leder Ola Johansen og Jan Beddari, styremedlem i Finnmark Bonde- og småbrukerlag, mens bonde og ostemaker Ivar Øverli hadde med rikelig med smaksprøver på sin fine, nærproduserte og småskalaproduserte ost.

Insekter

Ola Johansen holdt appell og delte ut pakker med honningurtfrø.

Honningurten er valgt av flere grunner. Den er dekorativ, den lukter godt og den har jordforbedrende egenskaper. Og - ikke minst. Den trekker til seg pollinerende (bestøvende) insekter. Også disse er truet i Norge.

- Det blir pinadø ikke et eneste moltebær om det ikke flyr insekter, minner Ola Johansen om.

- Og det skjedde i fjor, påpekes det rundt bordet.

Småbrukerlaget ønsker fokus på hvordan maten i Norge skal produseres. Om vi skal ha familiejordbruk på norske arealer, eller om vi skal ha selskaps- (industri) jordbruk basert på importert arbeidskraft og importert for.

Leve av

Politikerne ble invitert til å undertegne en erklæring om at de vil jobbe for å fremme jordbruket.

- Jeg har ikke noe problem med å skrive under. Det er ingen tvil om at jordbruket er viktig for Sør-Varanger. Det er en fornybar næring, og vi kan ikke spise verken gråstein eller gull, konstaterte hun.

Leder for utvalget for miljø og næring, Bjørnar Gjetmundsen, poengterte at jordbruket ligger hans hjerte nær.

- Alle høgger etter at vi skal ha så billig mat! Vi bruke lite penger på mat i Norge, vi bruker mer på snøskuter, bil og bensin. Og vi spiser så dårlig mat! Norsk mat er førsteklasses, maten er ikke dyr og i Høyre er vi for at folk skal kunne leve av det vi driver med.

Ordene hans falt i smak rundt bordet.

- Skal vi applaudere?!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no