19. okt
Kunstneren Morten Traaviks kunstprosjekt til støtte for spionsiktede Frode Berg skaper problemer for kransenedleggelsen utenfor Utenriksdepartementet 17. mai.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 
– Sensur, sier kunstner om at Frode Berg-utstilling fjernes 17. mai
Kunstneren Morten Traavik mener han utsettes for sensur. Gardens forklaring er at de trenger plass. Frode Berg-grensestolper fjernes på nasjonaldagen.

Publisert: 16.mai.2018 19:40
Oppdatert: 16.mai.2018 19:40

Kunstneren Morten Traavik mener han utsettes for sensur. Gardens forklaring er at de trenger plass. Frode Berg-grensestolper fjernes på nasjonaldagen.

– Helt åpenbart et politisk inngrep fra Forsvaret, sier Traavik om at utstillingen med norske og russiske grensestolper fjernes fra 7. juni-plassen mellom Utenriksdepartementet og Slottet 17. mai.

Traavik har montert bilder av den spionsiktede Frode Berg på grensestolpene – som et uttrykk for sympati med 62-åringen som sitter i det russiske sikkerhetspolitiets høysikkerhetsfengsel i Moskva.

Gardens ønske

Traavik har avtale med Oslo kommune om å benytte 7. juni-plassen fra 1. mai til 25. mai. Han avviser at det er aktuelt å godta fjerning av grensestolpene.

Men onsdag ettermiddag bestemte Bymiljøetaten i Oslo at stolpene fjernes i noen timer – etter et sterkt ønske fra Gardens musikkorps.

Kongens Garde spiller under kransenedleggelse ved statuen av kong Haakon på 7. juni-plassen om morgenen 17. mai, og Forsvarets pressetalsmann fremholder at stolpene er en plassmessig utfordring.

«Komiske Ali»

Traavik – som blant annet er kjent for et mangeårig kunstprosjekt i Nord-Korea – mener at forklaringen ikke står til troende.

– Det blir litt «Komiske Ali», sier Traavik med henvisning til Saddam Husseins informasjonsminister under invasjonen av Irak i 2003.

– Alle kan se at det er plass nok. Dette handler om at Forsvaret ønsker å sensurere bort minnet av Frode Berg fra offentligheten. De ønsker absolutt ikke non kobling mellom Forsvaret og mannen som sitter fengslet som følge av handlinger i regi av Forsvarets Etterretningstjeneste, hevder Traavik overfor NTB.

Praktisk løsning

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten sier at kommunen har hatt en praktisk tilnærming.

– Etter at vi ble kontaktet av Forsvaret, måtte vi løse dette rent praktisk. Vi har åpenbart å gjøre med to forskjellige behov. En rimelig løsning er å fjerne installasjonen noen timer, og så sette stolpene tilbake, sier han.

Forsvarets pressetalsmann, orlogskaptein Per-Thomas Bøe, har følgende svar på kritikken fra Traavik:

– Forsvaret forholder seg til Oslo kommune og har således ingen kommentar til det aktuelle kunstverket. Vi løser vårt oppdrag i tråd med tradisjonen, etter avtale med Oslo kommune.

– Bekrefter poenget

Traavik mener det hele minner om noe som vi normalt ville trodd kunne skje for eksempel i Russland.

– Det ironiske er at mannen bak statuen som skal bekranses av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H), altså kong Haakon, hadde «Alt for Norge» som sitt slagord. Er det noen som virkelig har gitt alt for Norge de siste månedene, så er det Frode Berg, sier Traavik.

Han sier at inngrepet står som en unik bekreftelse på noe av det som er et viktig poeng med hele kunstverket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no