22. nov
NETTMØTE: Eirik Pedersen, Øyvind Pedersen Andreas Haugaasen, Agneta Jensen, Øvind Skjørholm, Ronny Schjelderup og andre fra nødetatene var samlet til møte i Kirkenes torsdag. (Foto: Martin Gramnæs).
 
- Ser frem til en mer effektiv hverdag
Utstyrsmangel gjør at helsesektoren sakker akterut i utbyggingen av nødnettet. Det settes likevel drift på slutten av året.

Publisert: 24.feb.2015 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

- Vi er nok nødt til å benytte begge systemer en periode, forteller avdelingsleder for AMK i Finnmark, Agneta Jensen. Det er utstyret i kontrollrom på sentraler rundt om i landet, som ikke er helt oppdatert med det nye nettet. Ifølge Jensen skal det nye systemet være på plass i nye Kirkenes sykehus

Radio fungerer

- Dette er et etterslep som stammer fra fase 2 av innføringen av nødnett, altså Sørlandet, forklarer Øyvind Skjørholm. Han leder utbyggingen for brannvesenet i Finnmark. Det understrekes imidlertid at helsesektoren ikke «holdes» utenfor.

- Det vil fungere på radio akkurat som de andre etatene. Det er bare kontrollrom det er snakk om. Oppussing av AMK-sentraler har vært tema både på Vestlandet og Sørlandet. Det nye nødnettet skal brukes av alle nødetater. Før helgen var representanter fra Politiet, Brannvesenet, Helsevesenet, Veitrafikksentralen og Kystvakta, samt Fylkesmannens beredskapsavdeling samlet i Kirkenes for å få høre om status på utbyggingen, samt utveksle informasjon. Politidistriktene i Finnmark har allerede fått innført nytt telefonsystem. De ser frem til å ta i bruk det nye nettet.

- Det blir en helt ny hverdag for oss, og mye mer effektivt, sier prosjektleder for Øst-Finnmark politidistrikt, Eirik Pedersen.

I rute

Bortsett fra helsebiten, er selve utbyggingen av nettet i rute. Det skal igangsettes i uke 51. Altså helt på tampen av året. Nødnettet er nå inne i fase 5, som dekker Nordland, Troms og Finnmark.

- Vi er inne i avsluttende fase, derfor har vi denne dagen, der vi informerer aktører om hvordan utbyggingen går, og for å bli bedre kjent og skape enda bedre samhandling, forteller Skjørholm.

Gammel infrastruktur

Nødnettet i Finnmark bygges opp ved hjelp av eksisterende infrastruktur. Dette for å spare tid. Det vil si at man bruker eksisterende master. Skjørholm understrekes at det brukes nytt utstyr og at det nye nettet vil bli robust og sikkert.

- Det blir et sikkert nett. På de mest kritiske punktene vil det være opptil 48 timer med nødstrøm, forteller han.

- Ikke med tanke på selve utbyggingen. Topografien i Finnmark er relativt flat. Det er noe helt annet på Vestlandet, for eksempel, forteller han. Men for drift av et nett, gjelder de samme utfordringene som mye annet i Finnmark.

- Ekstremvær, lite infrastruktur og lange avstander er en utfordring, kommenterer han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no