9. des
BRYR SEG: Nina Danielsen, Hildgunn Antonsen og Bente Flå lover å overvåke kommunens arbeid mot mobbing og vil selv være en samtalepartner for de som blir berørt av mobbing. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
- Si ja til mobbeombud
Vi er her og vi bryr oss fortsatt, er beskjeden fra gruppa som tok initiativet til fakkeltoget mot mobbing i november i fjor. Nå vil de at Sør-Varanger sier fra at et nasjonalt mobbeombud er riktig vei å gå.

Publisert: 09.sep.2015 20:15
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Det ble ikke stille etter fakkeltoget for snart ett år siden, forsikrer de.

- Den gangen rakk 90 prosent av de 500 menneskene i toget opp handa da vi spurte om hvor mange som var berørt av mobbing, sier Hildgunn Antonsen, og forteller at de fortsatt får høre mobbe-historier. Folk tar kontakt med dem for å fortelle.

- I sommer ble kommunen bøtelagt i en mobbesak. Hva skjer der, spør de.

- Skjer det noe?

Følger med

Gruppa vil at flere er med og sier fra at mobbing ikke tolereres i Sør-Varanger. De sitter med mange ideer om at voksne må være mer synlige der barn og unge ferdes. At pensjonister kan brukes som samtalepartnere for unge, at gruppa kan være et lekmanns-lavterskeltilbud for de som sliter.

- Vi har pålagt oss selv taushetsplikt og vi kan være en støtte for de som trenger det, sier Bente Flå.

- Noen trenger bare noen andre å snakke med, noen synes det er fint med følge til samtale med byråkratiet.

Men gruppa har ikke kapasitet til å administrere så mye. Derfor er de nå i gang med å knytte seg til en eksisterende organisasjon. I første omgang snakker de med det lokale Røde Kors om å lage en egen gruppe der. Og de følger med på hva som foregår.

- Jeg gikk rundt ved Kirkenes skole her en dag, forteller Hildgunn Antonsen.

- Og det var virkelig positivt å se mange voksne som gikk rundt og fulgte med i skolegården.

- Bry deg

- Vi vil leve i en trygg kommune, sier de og mener at myten om de små steder som trygge og gode er nettopp det, en myte.

- Det er ikke sånn lenger, sier Bente Flå.

- Men Sør-Varanger er en god plass. Hvis vi bryr oss om hverandre.

Likevel har gruppa ingen illusjon om at det er nok. De har merket seg denne ukas nyhet på TV2 om at i Norge er det 134 mobbesaker som er gransket, mens det i Sverige er 1 300. Det settes i sammenheng med at Sverige har et barne- og elevombud, også kalt mobbeombud.

- Det vil vi ha, sier Nina Danielsen og tar til orde for et lokalpolitisk påtrykk overfor sentrale politikere for å få det til.

- Et ombud kan gjøre veien enklere for de som berøres av mobbing. Slike saker er i utgangspunktet sensitive og vanskelige og i tillegg kan det bli en lang vei å gå for å få gjennomslag. Politikerne i Sør-Varanger kan allerede nå signalisere at de ønsker et mobbeombud.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no