9. des
 
– Sirkus er dyremishandling
Over 40 ungdommer har allerede meldt at de vil delta på demonstrasjon mot bruk av dyr på sirkus når Merano kommer på lørdag. Lisa Mikalsen er en av initiativtakerne. – Dyr på sirkus er dyremishandling, sier hun. Cirkus Merano tilbakeviser påstandene og sier de følger loven.

Publisert: 12.jun.2013 19:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Lisa Mikalsen og Julie Brest Jonassen hadde uavhengig av hverandre opprettet hver sin side på Facebook der de oppfordrer til å markere motstand mot bruk av dyr på sirkus. Bakgrunnen er at Cirkus Merano kommer på lørdag, og de har blant annet med seg elefanten Baba.

Dokumentert

– Vi håper så mange som mulig kommer. Allerede er det over 40 som har sagt ja, sier Lisa Mikalsen. Hun er støttemedlem i dyrevernorganisasjonen NOAH, og har bestilt materiell og løpesedler til å dele ut foran sirkusforestillingen på Hesseng.
– Dyr på sirkus har ingen rettigheter, de blir tatt ut av sitt naturlige miljø, fraktet rundt i trange containere, trenet med trusler og vold og vist fram for publikum på en måte som er veldig unaturlig for dem. Det er ikke naturlig for en elefant å stå «på hendene», sier Lisa Mikalsen.
– Og det er dokumentert at å sitte på bakenden, som er veldig vanlig på sirkus, ikke er bra for elefantens organer. De er store og tunge, og dette er unaturlige bevegelser for dem. Mishandling under trening er også dokumentert gjennom film, legger Julie Brest Jonassen til.

– Dyreplageri

– Mattilsynet har protestert mot behandlingen av dyr på sirkus, men har ikke nådd frem. Det finnes film der man kan se sår på grunn av mishandling, og elefanten Baba har fått stereotypisk atferd. Dette er en lidelse dyr som blir sperret inne kan få, det er tvangsrepeterende bevegelser som ikke er naturlige. Veldig mange dyr lider på sirkus, og det vil vi at folk skal tenke over, sier Lisa Mikalsen.
Hun forteller også at elefantene, som er veldig glad i vann, og i naturen ofte nærmest bor i eller nært vann hele livet, blir nektet drikke av bekvemmelighetshensyn.
– Det er for at de ikke skal tisse så mye i vognene eller i manesjen. Cirkus Merano reiser fra Kristiansand til Kirkenes med 160 stopper underveis. Dyrene holdes innesperret i små vogner og tilbringer mesteparten av tiden på denne måten. Det er dyreplageri, sier Julie Brest Jonassen.

Tilbakemeldinger

Ungdommene forteller at de ikke har møtt så veldig mye negativt her i Kirkenes når de har gått ut med disse meningene, men tre av de fire er fra Båtsfjord, og der tok diskusjonen av på Facebook.
– Veldig mange av holdningene som går på at det bare er dyr og at vi overdriver og at dette bare er tull, kommer fra de som er en generasjon eldre enn oss. Men verden går framover, det som var vanlig før, er ikke nødvendigvis rett lenger nå som vi vet mer om hvordan dyrene har det, sier Jonassen.
– Heldigvis har vi møtt mye forståelse her, og mange har sagt at det er bra at vi engasjerer oss og at det er en god sak, sier Lisa Mikalsen.

– Gammeldags

– Vi har også fått tilbakemeldinger som handler om at vi demonstrerer mot folk som går på sirkus, men det gjør vi ikke, sier Johanna Jacobsen.
Hun sier at det de demonstrerer mot er at sirkusene bruker dyr, spesielt eksotiske dyr, som ikke hører hjemme i denne delen av verden, og som i tillegg blir behandlet dårlig.
– Jeg håper vi kan bidra til at folk tenker over hva som foregår, og skjønner at dyr på sirkus er gammeldags og noe som slett ikke er greit lenger, sier hun.

– Vi holder oss til loven

Arnt Helge Johansen i Cirkus Merano sier han ble sjokkert over å se at aksjonene på sosiale medier mot dyrehold på sirkus, som er mer vanlige i større byer, nå er kommet til Finnmark.
– Jeg ble både sjokkert og skuffet over å se disse påstandene her i Finnmark. Det er første gang jeg har opplevd. Vi er en bedrift som holder oss til loven, og vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra myndighetene på hvordan vi behandler dyrene våre. Jeg har selv aldri slått et dyr, sier Johansen.
Han sier at Mattilsynets rapporter tvert imot sier at alt ser veldig bra ut og at det er godt samspill mellom trenere og dyr.
– De har ikke hatt noe å anmerke, sier han.
Men Mattilsynet har forsøkt å forby elefanter på sirkus?
– Ja, og da har landbruksministeren sagt at det skal være lov, men at man skal gjøre reglene sånn at det blir ytterligere bedre forhold for dyrene, sier Johansen.
Hva synes du om at det er demonstrasjoner utenfor sirkuset?
– Det stod noen jenter utenfor teltet i fjor, men publikum gikk bare forbi og brydde seg ikke om dem. Så lenge de ikke finner på noe voldelig, så bryr ikke vi oss om dem. Jeg tror ikke de får folk til å slutte å gå på sirkus.
De sier de ikke vil få folk til å slutte å gå på sirkus, men vil ha sirkusene til å slutte å bruke dyr?
– De har lov å ha sine meninger, men vi forholder oss til hva myndighetene sier, og de sier det er lov å ha dyr i sirkus, sier Johansen.

Stoppet forslag om forbud

Mattilsynet har foreslått å totalforby bruk av asiatisk elefant i sirkus i Norge, men har blitt overstyrt av landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, skriver dyrevernorganisasjonen NOAH på sine nettsider.
De har brukt postlista til Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet og funnet kommunikasjonen mellom de to. NOAH skriver at etter to års nøling med å sette det siste pennestrøket på forslaget fra Mattilsynet om å forby elefanter i sirkus, bestemte ministeren seg for å snu ryggen til hele høringsprosessen og de faglige rådene.

Mattilsynet har skrevet til departementet at deres faglige vurdering er at «hold og bruk av asiatisk elefant ikke oppfyller de dyrevelferdsmessige forutsetningene stortingsmeldingen, departementet og Mattilsynet la til grunn da vi utarbeidet forskrift om fremvisning av dyr i dyreparker og sirkus. (...) Vi fastholder derfor vår anbefaling om forbud (...).»

I Sverige ble en ny dyrevernlov sendt på høring allerede i 2011 og er planlagt vedtatt i 2014. Loven inneholder forbud mot en rekke dyr, blant annet rovdyr (unntatt katt og hund), rovfugler, kenguru, hjortedyr, giraffer, struser, flodhest, sjøløve og elefant. De to siste dyreartene er mye brukt i sirkus i Sverige og begrunnes derfor spesielt, skriver NOAH og siterer begrunnelsen for lovforslaget der det heter at å holde og fremvise dyr på sirkus innebærer stress for dyrene og begrensede muligheter for å tilgodese dyrenes behov for naturlig adferd på grunn av den begrensede plassen dyrene holdes på.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no