19. okt
KRISE: Flere av de ansatte frykter situasjonen vil bli forverret. Kommunen på sin side mener situasjonen i tjenesten er under kontroll.
 
- Situasjonen er mørk og belastende
Barneverntjenesten er fortsatt preget av sykmeldinger og ingen ny enhetsleder på plass. Enkelte av de ansatte har vært inne på tanken om en mulig arbeidsrettssak.

Publisert: 06.jul.2017 12:49
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

- Arbeidssituasjonen i barnevernet er mørk og belastende. Vi ser ingen lysning i tunnelen, uttaler de ansatte i tjenesten og viser til at ingen endring har skjedd de siste månedene.

Nå reagerer de ansatte nok en gang på manglende dialog og en uforståelig håndtering fra kommunen sin side.

De ansatte Sør-Varanger avis har pratet med understreker at de uttaler seg på vegne av samtlige av de ansatte med unntak av et par. I redsel for konsekvensene ønsker de imidlertid ikke å stå fram med navn.

Ingen bedring

Til tross for at eksterne konsulenter har vært innleid og ansatte har forsøk og gradvis komme tilbake på jobb, er barneverntjenesten fortsatt preget av høyt sykefravær.

Nå omtales situasjonen som forverret.

Flere ansatte har i påvente av en ekstern rapport om arbeidsmiljøet, som Arbeidsmiljøutvalget i kommunen har vedtatt, hatt håp om en forbedring i arbeidssituasjonen deres. Rapporten skulle kartlegge arbeidsmiljøet og gi forslag til tiltak for forbedring.

- Vi klamret oss litt fast i den rapporten. Men nå får vi ikke innsyn i den, og vi ser heller ingen tegn til endring fra kommunen sin side, sier noen av de ansatte Sør-Varanger Avis har pratet med.

Trakassering

Ifølge de ansatte var de forespeilet innsyn uten at dette ble gitt.Isteden skal kommunalsjef Arnulf Ingerøyen ha orientert om deler av innholdet.

De ansatte hevder kommunen ikke ville stille seg bak konklusjonen i rapporten, noe de opplever som trakasserende i en utrygg situasjon.

Nå frykter flere at situasjonen skal føre til at man ikke makter å arbeide.

- Vi har også vært inne på tanken om en mulig arbeidsrettssak. Det er ikke slik at man skal bli syk av å være på jobb, sier de.

Men SVA får opplyst at noen konklusjon rundt det spørsmålet ikke er bestemt.

Kommunalsjef Ingerøyen er for tiden på ferie og vil ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Heller ikke assisterende rådmann Håvard Lund ønsker å kommentere de aktuelle uttalelsen de ansatte hevder skal ha blitt sagt.

Manglende håndtering

De ansatte i barnevernet oppfatter håndteringen av situasjonen som håpløs og totalt mislykket.

De hevder kommune ikke følger lovene og reglene i arbeidslivet, og i for stor grad benytter seg av styringsretten.

- Det er ingen dialog. Vi har blitt innkalt til orienteringsmøter, men det er ikke et drøftingsmøte, uttaler de ansatte.

Savner politikerne

Enkelte politikerne har engasjert seg i saken, men de ansatte i barnevernet mener ikke nok blir gjort politisk for å løse saken.

- Politikerne er helt fraværende. Arbeiderpartiet som har ordføreren og flertall i kommunestyret har ikke vist noen interesse rundt det som foregår. Ingen har tatt kontakt med oss for informasjon eller dialog. Ingen har tatt ansvar og sagt «nok er nok» De har faktisk det overordnede ansvaret. Men hva de får av opplysninger fra ledelsen vites ikke, sier de videre.

Kommunen: - Har kontroll

Kommunen på sin side mener imidlertid at situasjonen heller har bedret seg.
Assisterende rådmann Håvard Lund mener, etter å ha blitt gjort kjent med kritikken, at kommunen på sin side har kontroll på situasjonen.

- Vi har god kontroll på situasjonen i barnevernet. Vi har nødvendig bemanning og sikrer den bemanningen gjennom ferien. Vi er godt fornøyd til tross for at det har vært en vanskelig situasjon. Men vi er som sagt på høyde med situasjonen per i dag, sier assisterende rådmann Håvard Lund.

Som kommunalsjef Arnulf Ingerøyen tidligere har uttalt, understreker Lund at den viktigste oppgaven for kommunen er å sørge for et forsvarlig barnevern for dem som har behov for det.

- Slik kommunen oppfatter situasjonen, så har den blitt bedre ettersom flere har kommet gradvis tilbake i jobb, sier Lund og understreker at det viktigste for kommunen er å ivareta tjenesten på en best mulig måte for de barn som har behov for det.

Når det gjelder kritikken om manglende dialog, svarer han følgende:

- Jeg vet at det har vært jevnlige dialogmøter med de ansatte, men det er vanskelig for meg å uttale meg da det ikke er jeg som har hatt ansvaret for saken.
Men han sier kommunen vet situasjonen er krevende.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no