19. okt
BREV TIL HØIE: Olaug Vervik Bollestad spør i et brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie hva han vil gjøre for å sikre fly- og helikopterberedskapen i Finnmark.
 
– Skaper frykt for svekket beredskap
Stortingsrepresentant Olaug Vervik Bollestad (KrF) setter spørsmålstegn ved avgjørelsen om å erstatte et ambulansefly i Alta med et jetfly i Tromsø.

Publisert: 07.aug.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

– Hva vil statsråden gjøre for å sikre en god fly/helikopterberedskap i hele Finnmark?

Det spør Bollestad helse- og omsorgsminister Bent Høie om, i et brev til Stortinget.

I begrunnelsen skriver hun om styret i Helse Nords vedtak om å fjerne et av de to flyene i ambulansetjenesten som nå er stasjonert i Alta, og erstatte det med et jetfly stasjonert i Tromsø. I dag kan ambulanseflyene i Alta lande på alle de åtte kortflyplassene i Finnmark. En av dem er Hammerfest, der sykehuset i Vest-Finnmark ligger. Et jetfly, derimot, kan lande tre steder i Finnmark: Alta, Porsanger og Kirkenes.

– Alvorlig svakhet

– Det å fjerne dette ene flyet i Alta skaper frykt for svekket beredskap i Finnmark. Det å fjerne et fly betyr mer enn å fjerne dette ene flyet, skriver hun.

Med bare ett fly, kan ikke det ene flyet dekke det andre opp, når et av flyene er i oppdrag. I tillegg vil en ikke ha to besetninger å spille på, uttaler Bollestad i brevet.

– Selv om det kan være klare fordeler med et jetfly, særlig med tanke på beredskapen på Svalbard, er det en alvorlig svakhet at flyet ikke kan lande på kortbanenettet. Flyet kan heller ikke lande i Hammerfest, noe som igjen gir bekymring for pasientgrunnlaget for sykehuset og for pasientene, fortsetter hun.

Undergraves

Både sykehuset, fagmiljøet og helsetilbudet i Vest-Finnmark kan undergraves, om pasienter som kan behandles ved Hammerfest sykehus flys til Tromsø, mener Bollestad.

I tillegg har det også tidligere blitt rettet kritikk mot at pasienter med hjertesykdom ikke kommer raskt nok fra Hammerfest til Tromsø, opplyser hun.

Bollestad avslutter brevet ved å stille spørsmål om hvordan dette kan bedres ved å erstatte fly i Finnmark med et jetfly som ikke kan lande i Hammerfest.

– Mitt utgangspunkt er at beredskap må sikres og alle flyplasser kunne brukes, fordi tid betyr større overlevelse. I tillegg er jeg opptatt av at dette ikke er en måte å bygge ned sykehuskapasitet i Finnmark når Hammerfest blir satt slik på sidelinjen, uttaler Bollestad i en SMS.

– Ikke farlig reduksjon

Nå er politikerne i Finnmark invitert av Helse Nord regionalt helseforetak til et møte om luftambulanseberedskapen i Hammerfest 27. september, ifølge en e-post fra Helse Nord HRF.

– Det er riktig at Jetfly kan ikke lande på de minste banene på kortbanenettet. Men det er ikke riktig at det medfører en kraftig og farlig reduksjon i beredskapen på kortbanenett i Finnmark slik enkelte hevder, sier administrerende direktør i Helse Nord RHF, Lars Vorland i e-posten.

Kan styrkes i 2019

Ifølge Vorland avgjøres ikke beredskapen bare av hvor mange fly man har, men også når de er tilgjengelige. Det legges opp til at antallet reservefly for kortbanebruk kan styrkes ved behov i den nye kontrakten for ambulanseflytjenester. Den starter i 2019. Tjenesten skal ha to reservefly, og det legges inn en opsjon på et tredje, skriver han.

– Muligheten til å utløse en slik opsjon og styrke beredskapen ytterligere ved behov er viktig, sier Vorland.

Gjennom bedre bakvakt og bemanning, skal den totale tilgjengeligheten på fly styrkes, skriver han.

– Målet er å redusere tiden flyene blir stående på bakken på grunn av besetningsmangel ved sykdom og som følge av arbeids- og hviletidsbestemmelser, sier Vorland.

Spørsmålet fra Bollestad er i skrivende stund til behandling i stortinget, og avventer svar fra Høie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no