15. nov
ETTERSPILL: Det ble høylytt mellom KIF- og BIL-spillere kvelden etter lokaloppgjøret på Kirkenes stadion. Da hadde det allerede gått hardt for seg på banen. (Arkivfoto: Martin Gramnæs)
 
- Skjedde for langt unna fotballbanen
Norges fotballforbund (NFF) vil ikke undersøke slåssesaken natt til 17. mai, der BILs keeper slo til KIFs spillende trener.

Publisert: 23.mai.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Fra før av er voldshandlingen anmeldt til politiet, som etterforsker saken. Opprinnelig hadde Helmer Birkely i forbundet tenkt å undersøke saken for NFF i løpet av neste uke, for å se om det var grunnlag for å suspendere Sarunas Jurevicius, keeper i Bjørnevatn IL. Birkely er representant for forbundet i Finnmark fotballkrets.

Fredag hadde Birkely imidlertid fått tilbakemelding fra juridisk avdeling i Norges fotballforbund. Der fikk han vite at dette er en ren politisak, og ikke noe som berører fotballbanen.

- Hadde hendelsen skjedd på fotballbanen eller i dens umiddelbare nærhet, er dette slik jeg har oppfattet saken en opplagt straffesak der spilleren som slo trolig ville ha blitt utestengt i lang tid. Utfordringen i forhold til å behandle det som en straffesak er at hendelsen ikke har nær nok tilknytning til kampen, skriver avdelingsleder Espen Auberg i NFF.

- Praksis viser at for at en slik handling skal kunne straffes etter NFFs regelverk, må det være en viss nærhet til kampen eller utøvelsen av idretten. I voldssaker vil et naturlig skille gå mellom vold på fotballbanen eller i dens umiddelbare nærhet, for eksempel garderobeanlegg. Vold utenfor banen omfattes ikke av NFFs straffebestemmelser, og må behandles av politiet, konstaterer han.

Flere sider

SVA tok opprinnelig kontakt med Birkely før han fikk motbeskjeden fra juridisk avdeling. Da var han usikker på hvilken straff keeperen kunne risikert.

- I alvorlige saker er det snakk om suspensjon i en periode. Det kan være et par kamper, eller i noen tidligere saker har det vært suspensjon i opp til et år. Men saken kan ha flere sider. Hvordan det skjedde og hvorvidt det var uprovosert har noe å si for straffen, sa Birkely torsdag.

Nå kommer altså ikke noen slik reaksjon fra fotballforbundets side.

Helmer Birkely har ikke hørt historien om at en KIF-spiller skal ha revet drakten av en kvinnelig BIL-supporter og brent den samme natt som voldshendelsen. Dette har BIL-fotballeder Falle hørt fra sine spillere.

Ikke begynt

Politiet var ikke kommet seg i gang med etterforskningen av saken fredag formiddag, på grunn av manglende kapasitet. Det forteller politioverbetjent Torstein Pettersen i Sør-Varanger.

Dette er slagsaken

Saken dreier seg om etterspillet etter lokaloppgjøret mellom fotballagene til Kirkenes Idrettsforening og Bjørnevatn Idrettslag 16. mai. Spillende KIF-trener Anatolij Anisimenko hadde fått et slag i ansiktet på banen, og på byen natt til 17. mai ble det høylytt diskusjon mellom spillere fra lagene. Det endte med at BIL-keeperen Jurevicius slo ned Anisimenko, ifølge rapporter fra spillerne.

Da SVA skrev om saken torsdag, var det to forskjellige oppfatninger av hendelsene som gikk. Ingen var i tvil om at slaget hadde funnet sted, men det var uenighet i om det var en uprovosert handling, og om det hadde noe å gjøre med kampen samme dag. KIF-fotballeder Jan Tore Jørgensen hadde fått høre fra treneren at det var umotivert vold. BIL-fotballeder Audun Falle hadde hørt fra sine spillere at keeperen og en medspiller ble hånet og utskjelt på det groveste før en av dem slo.

SVA forsøkte å få kontakt med BIL-keeper Sarunas Jurevicius torsdag for en kommentar til saken, blant annet igjennom BIL-lagleder Audun Falle. Falle sier imidlertid at spillerne har fått beskjed om å ikke uttale seg om saken, annet enn til de som har med utfallet av etterforskningen å gjøre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no