15. nov
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
- Skjulte millionbeløp
En mann skal ha tatt oppdrag i en bedrift som var nedlagt i årevis, trosset konkurskarantene, og unndratt merverdiavgift for over 600 000.

Publisert: 17.jun.2016 04:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Tiltalt for økonomi-lovbrudd:

En mann og en kvinne fra Sør-Varanger må til Øst-Finnmark tingrett i oktober, tiltalt for brudd på flere lover. Mannen står tiltalt for de groveste forholdene.

Det inkluderer å ha tatt totalt 500 000 kroner i merverdiavgift uten at pengene gikk til staten. I stedet skal pengene ha gått til et selskap som ikke lenger eksisterte.

Ifølge tiltalen ble dette selskapet nedlagt fra slutten av 2006. Men fra 2007 til slutten av 2012 tok mannen og selskapet likevel oppdrag for totalt 2,5 millioner kroner i det gamle selskapet, inkludert merverdiavgiften. Dette var samtidig som han var i gang med selskap nummer to.

Mannen og kvinnen startet et tredje selskap i 2013. Der skal de ha unnlatt å levere merverdiavgiftsoppgaver. På den måten skal de ha unndratt 137 000 kroner til i merverdiavgift.

Leder på papiret

Ifølge tiltalen skulle ikke mannen ha vært en del av det tredje selskapet en gang. Da det startet opp hadde mannen konkurskarantene. Det skulle forhindret ham i å styre liknende bedrifter på noen år. Men kvinnen som startet selskapet skal bare ha vært leder på papiret, mens han fungerte som egentlig daglig leder. Og minst 590 000 kroner som selskapet tjente inn skal ha gått rett inn på mannens private konto, ifølge tiltalen.

Mannen er tiltalt for både å ha tatt imot pengene og for å ha opptrådt som daglig leder, mens kvinnen er tiltalt for å ha latt mannen trosse konkurskarantenen.

De to er samtidig tiltalt for å ikke ha levert regnskap for de tre bedriftene, og mannen er tiltalt for å ikke ha nevnt inntektene fra bedriftene i selvangivelsen. Etter at den siste bedriften var gått konkurs, skal mannen også ha overført penger til andre personer, noe som ikke er lov i slike sammenhenger.

Kan få fengsel

Aktor Jens Bernhard Herstad ved Østfinnmark politidistrikt kommer ikke med noen påstand om hva straffen bør være, før rettssaken er i gang. Men han mener at forholdene mannen er tiltalt for kan medføre fengsel.

Ifølge tiltalen risikerer mannen også å miste retten til å styre bedrifter, og å måtte betale tilbake både merverdiavgift og det bedriftene sparte på å ikke ha regnskapsfører.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no