23. okt
TØMMERFORBINDELSE: Erik Malterud og Ole Andre Hestmo i forbindelse med en tidligere reportasje. (Arkivfoto)
 
- Skogtynning i Pasvik til 2060
Så lenge det finnes kjøpere av tynningsvirket, ser FeFo for seg å fortsette med skogstynningen. Og når skogen har blitt over 100 år, er det tid for skikkelig hogst.

Publisert: 04.mai.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Som kjent har Pasvik Biovarme AS en avtale med Finnmarkseiendommen (FeFo) om tynning av furuskogen i Pasvik. FeFo selger så tynningsvirket til Norsk Biobrensel AS. Det tynningsvirket brukes til å varme opp Garnison Sør-Varanger, via Bioenergy AS.

Det kan fortsette i gode 40-50 år til, skal man spørre FeFo - eller lengre om man driver forsvarlig, ifølge FeFos skogforvalter Ole Andre Hestmo. Daglig leder Erik Malterud i Pasvik Biovarme har sagt til nettsiden Kystskogbruket.no at de kan drive i skogen til 2060.

Hestmo påpeker at arbeidet i skogen skal gå rundt økonomisk for alle parter.

- Det er heller ingen utfordringer med å doble dagens uttak fra Pasvikskogen, hvis man hadde avsetning på virket. Det er skog nok, for å si det sånn. Såfremt det blir salg av tynningsvirket som tas ut, vil vi holde på i skogen fremover, sier han.

Hogstklar

Grunnen til at årstallet 2060 blir brukt, er at FeFo regner med at skogen som nå tynnes er hogstklar innen den tid. Skogen er på god vei til å komme seg etter strabasene under 2. verdenskrig. Tynningen skal hjelpe de 400 000 dekarene med skog videre. Tynning er en form for hogst der man gjør forholdene lettere for de treene som er igjen i skogen, slik at trærne vokser bedre.

- Nå jobber vi på en skog som er 60 år gammel. Om 40-50 år er den 100-110 år gammel, og da er den klar til å hogges til tømmer, sier Hestmo.

Han forsikrer om at det ikke er snakk om snauhogst i så fall. FeFo tenker hele tiden å følge skogens omløp, og plante nytt der det hogges. Fra før av er deler av furuskogen i Pasvik en blanding av plantet og forynget skog.

- Skogsbruket dreier seg hele tiden om et langsiktig løp. Tanken er å forynge skogen, og med hogst starter vi på et nytt omløp, sier skogforvalteren.

Han forsikrer samtidig at alt gjøres innenfor skogbrukslovens regler, også når det gjelder forvaltning av planter og dyr i skogen.

Lokal aktivitet

Når hogsten eventuelt settes i gang om flere tiår, er håpet til FeFo at det skaper aktivitet for lokale bedrifter.

- Det finnes hogstklar skog i Pasvik i dag, men det er ganske lite. Det er ikke noe poeng i å hogge, hvis man ikke har avsetning på virket. Og det nærmeste sagbruket som tar store kvantum i Norge er i Trøndelag nå, legger Hestmo til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no