7. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv).
 
- Slipper ikke vanlige passasjerer på fra Vaggetem
Når bussen både er minibuss og skolebuss, er det bare skoleelever som slipper på mellom Vaggetem og Pasvik skole. Pasvik FAU klager på tapte muligheter for både elevvenner og folk flest.

Publisert: 12.nov.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i Pasvik kom med en bekymringsmelding til kommunen i oktober. De klager på at bussen fra Vaggetem til Pasvik skole, som også er rutebuss, er byttet ut med en minibuss.

- Nå er det så mange elever som bruker skolebussen, at bussen er helt full dersom alle elevene er friske og stiller på skolen, advarer Gunnhild Berglen ved Pasvik FAU i brevet til kommunen. Der krever de at de får større buss igjen.

- Kjørte fra elever

Opprinnelig var en stor del av problemet at bussen faktisk måtte kjøre fra skoleelever om andre passasjerer hadde kommet på, siden bussen var full. Nå har det problemet blitt løst - men på bekostning av det vanlige busstilbudet, ifølge Berglen.

- Det offentlige busstilbudet har egentlig blitt lagt ned uten at noen har sagt det. Nå er det bare plass til skolebarn på bussen, og folk får beskjed at de ikke kan gå på bussen som betalende, sier hun.

Berglen vet ikke hvor mange som har brukt busstilbudet i Pasvik før bussen ble krympet. Men i FAU-brevet nevner hun at det er folk som har sluttet å bruke bussruta da de fant ut at de var årsaken til at skolebarn måtte kjøres med taxi til skolen.

Sosial omgang

Dette er ikke bare et problem for folk i Pasvik- og Skogfoss-området som ønsker å ta bussen. Det hindrer også sosial omgang mellom elevene etter skoletid.

- Det er ikke mulig for unger å bli med venner hjem som betalende passasjerer på bussen, om de ikke vanligvis tar skolebussen. Det er ikke plass til andre enn de faste skolebuss-elevene, om ingen er syke. Og man kan ikke beregne offentlig transport på at noen blir syke, mener Berglen.

- Det er særdeles viktig å ha muligheter for fellesskap og lek også utenom skoletida i et samfunn som er såpass spredt, legger hun til.

Pasvik FAU mener også det er et trafikksikkerhetsproblem at det ikke er bagasjerom på minibussen.

- Bussen blir veldig full av alt mulig rart ved skidager, gymtimer eller liknende, sier Berglen.

Bussruta som brukes som skolebuss er den eneste mellom Skogfoss og Pasvik. Fra Svanvik går det i tillegg en ettermiddagsrute mot Kirkenes.

Flere problemer

Da brevet gikk ut fra FAU i oktober, var det også et problem at sjåførene på bussen ikke visste hvor de skulle slippe ungene av. Dermed ble barn satt av langs veien på 80-sonen. Det var også et problem at bussen noen ganger kom for tidlig, som stresset ungene som skulle på bussen. Det sørget blant annet for at flere skoleelever ble frakjørt en dag sent i september.

Dette har blitt noe bedre, ifølge Berglen.

- Jeg tror det hjalp å få oppmerksomhet rundt det problemet. Vi har ikke fått meldinger om uregelmessigheter i det siste. Det er mange sjåfører, og de må lære seg ruta etter hvert, sier hun.

FAU har ikke fått direkte svar hos Boreal, fylkeskommunen eller kommunen i skrivende stund. De venter på tilbakemelding før de ser hvor de eventuelt tar saken videre.

- Dyrt med større buss

Fylkeskommunen styrer busstilbudet igjennom paraplyorganisasjonen Snelandia. De mener at busstilbudet på strekningen mellom Vaggetem og Pasvik skole er beregnet etter behovet som er på strekningen.

- Dersom det kommer en henvendelse vil vi behandle den og vurdere om det er behov for å sette inn større buss på denne strekningen. Dersom det viser seg at det er et varig økt behov vil vi vurdere å sette inn større buss, sier assisterende samferdselssjef Jørgen Blix i fylkeskommunen.

Han advarer imidlertid:

- Det er relativt høye kostnader forbundet med å sette inn større busser. Det kan føre til konsekvenser for andre ruter. Generelt så ønsker vi å ha et godt tilbud til alle og prøver å tilpasse det så godt som mulig, og spesielt der det er økt behov. Allikevel må vi se an i forhold til helheten og hva vi er pålagt å ha av tilbud i området, inkludert skoleskyssen.

Blix legger til at det er mulig å chartre busser når det trengs.

Sør-Varanger kommune kan ikke gjøre så mye i saken. Kommunalsjef Arnulf Ingerøyen sier at kommunen først og fremst skal påse at elevene får gratis skoleskyss.

- Det er vår oppgave i første omgang. Blant annet skal vi se på om elevene får med seg det utstyret de trenger på bussen. Spørsmålet om bussruten ellers er mer en samferdselssak for kommunen. Det er klart, dette er en sak med distriktspolitisk profil, og det er uheldig at andre elever og passasjerer ellers ikke kan følge med bussen, sier Ingerøyen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no