8. des
SORTERING: Jorunn Hildonen og Merete Nordhus i den frivillige flyktningegruppa i Sør-Varanger dro fra Kirkenes til Neiden for å levere klær og hjelpe med sorteringen. Bak på veggen står det en beskjed på arabisk om å holde orden.
 
– Som ti vintre i Syria
Donerte klær settes tydelig pris på blant frosne asylsøkere. Men klesplassen minker, så nå er håpet at det bare kommer vinterklær.

Publisert: 23.okt.2015 12:41
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

To store poser fulle av klær står klare idet Merete Nordhus fra den lokale flyktninggruppa i Refugees Welcome to Finnmark kommer innom Britt Slagtern i Kirkenes torsdag kveld. Hun er på vei med klær til asylsøkerne i Neiden.

– Det er litt vinterklær, sko og noen puslespill. Man må jo hjelpe, sier Slagtern.

Det var Torill Sivertsen fra Neiden som merket at asylsøkerne slet med å gå ute i høstkulda mens de ventet på Neiden Hotell, som for tiden heter Neiden Transitt, et midlertidig overnattingssted for asylsøkerne.

Hun etterlyste vinterklær til asylsøkerne, og folk svarte absolutt på det kallet. Det er så vidt Merete Nordhus får plass til de to posene bak i bilen.

– Vi har ikke gått til næringslivet ennå for å få klær, for privatpersoner har vært veldig aktive, sier hun fornøyd.
Ikke vant

En mørk halvtimes kjøretur senere, settes klærne absolutt pris på ute på Neiden Transitt.

– Vi ser at barna er ute og leker når de har fått klær på seg, og de voksne går tur, sier Torill Sivertsen.

Asylsøkerne bestemmer selv om de bare vil låne klærne, eller ta dem med seg videre til andre deler av landet. Det er ingen selvfølge at de gjør det siste. Bagasjeplassen er begrenset for dem.

Noen har rukket å kjøpe seg egne klær den ene dagen de tilbrakte i Fjellhallen, som Alma Habbal fra Syria. Hun kom til Norge helt uten vinterklær, men hadde heldigvis penger nok til å kjøpe seg en stor vintergenser. Hun får ikke sove uten den, forteller hun.

Det er fremdeles plussgrader ute, men for Alma Habbal og de andre syrerne er det kjøligere enn de er vant til selv på vinteren.

– Dette er kanskje mildt for dere, men det er som ti vintre på en gang i Syria, sier hun.

– Men det går bra nå som jeg har genser, påpeker Alma.

Khalil Alshali synes også det er veldig kaldt i Norge, men han har ikke funnet seg vinterklær eller vintersko ennå. Det er ingen steder å kjøpe dem når han er i Neiden, så da må han stole på folks veldedighet.

– Men jeg er glad for at det er noe her, sier han.

Ikke sommerklær

Veldedigheten er absolutt der. Problemet er bare utvalget, og plassen. De frivillige i den nystartede lokale avdelingen av Refugees Welcome to Finnmark har fått inn lassevis med klær, men det dekker ikke alle typer.

Det er flere frivillige ute i Neiden. Der slår de fast at det spesielt trengs vintersko og vinterjakker til menn, ungdom og tenåringer.
Mechdil Makdisi har mer hell med å finne varme sko til datteren sin.

Skoene er stablet i en boks, men det er en utfordring for de frivillige å holde orden på alle klærne. Rømningsveiene skal nemlig være klare, og da er det ikke så mye plass inne på Neiden Transitt.

Merete Nordhus forteller at det jobbes med å få ting i system. En ting har de frivillige funnet ut allerede. Det som ikke er vinterklær må gis videre til Fretex. Det er rett og slett ikke plass eller sorteringskapasitet til noe annet.

– Vi i flyktninggruppa i Sør-Varanger jobber med å få oss en midlertidig lagringsplass der vi kan oppbevare klær, forteller hun, og legger til at folk som vil jobbe frivillig med klær eller annet, kan ta kontakt med henne eller Jorunn Hildonen.

Den frivillige flyktninggruppa i Sør-Varanger har sitt andre møte neste uke.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no