8. des
 
- Sør-Varanger vil tjene på vindkraft
Det er høyst uklart hva Sør-Varanger kommune vil tjene på vindkraft når Varanger kraft går i gang med dette. Men kraftselskapets organisasjonssjef Morten B. Jørgensen tror inntjeningen kan bli betydelig.

Publisert: 05.okt.2014 13:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Første del av Raggovidda vindkraftpark ved Berlevåg ble høytidelig åpnet av statssekretær Kåre Fostervold (Frp) i Olje- og energidepartement 25. september. Installert effekt på anlegget er 45 megawatt. Når anlegget står ferdig vil dette kunne øke Varanger krafts energiproduksjon med 40 prosent.

Usikker gevinst

Sør-Varanger er som en av sju eierkommuner i Varanger kraft spente på hva de eventuelt vil kunne tjene på dette gjennom økt utbytte fra kraftselskapet.

- Man kan i dag ikke si hvor mye det blir, men hvis beslutningen om å bygge vindkraft også er lønnsom, slik vi tror, så styrker dette konsernets utbyttegrunnlag, noe som Sør-Varanger som største eier, med 31,25 prosent, vil tjene på, sier organisasjonssjef Morten B. Jørgensen.

Eierne har antydet at de ønsker et stabilt utbytte på rundt 50 millioner kroner i året, noe som var en betingelse for investeringsbeslutningen om å bygge vindkraftverk. Med drøyt 31 prosent andel, vil dette bety rundt 15 millioner kroner i utbytte for Sør-Varanger kommune.

Jørgensen sier videre at utbyttet fra år til år er avhengig av resultat og styrets beslutning om disponering.

- Eiendomsskatten derimot, går til Berlevåg kommune, der anlegget ligger, sier Jørgensen.

Han sier at styret og de kommunale eierne brukte ganske lang tid på investeringsbeslutningen.

- Dette var for å oppnå trygghet for at forutsetningene var så gode og presise som mulige. Vi har investert cirka 600 millioner kroner i dette og i vår region og for et selskap av vår størrelse er dette et stort finansielt løft. En har derfor vært veldig opptatt av å redusere de ulike risiki knyttet til investeringen. I dag, når parken er fullført, innenfor tidsrammen og budsjettet, tror vi det var en god og lønnsom beslutning. Men risikofri er den ikke. Per i dag vet vi jo ikke med sikkerhet hva prisen på strøm blir i framtiden og det er jo ganske viktig i forhold til lønnsomheten, sier organisasjonssjef Morten B. Jørgensen.

9500 husstander

Anlegget dekker årsforbruket av strøm for 9500 husstander. Første del av anlegget består av 15 turbiner og er kostnadsberegnet til omlag 600 millioner kroner. Turbintårnene er 80 meter høye og diameteren på bladene er 101 meter. Varanger Kraft er en de få vindkraftaktørene som så langt har bidratt til realisering av det nasjonale målet om 13,2 TWh ny fornybar kraftproduksjon innen utgangen av 2020. De 15 vindmøllene utgjør byggetrinn 1 av vindparken. Et mulig byggetrinn to kan bety fire ganger så mange vindmøller. Men dette er avhengig av en styrking av nettstrukturen i Finnmark mellom Skaidi og Varangerbotn, som Statnett har planlagt i perioden 2018-2025.

Baner vei

Statssekretær Fostervold skrøt av vindparkprosjektet under sin åpningstale.

- Dette vindkraftverket representerer et stort løft for Varanger kraft. Samtidig er det imponerende hvordan selskapet har greid å føre en god dialog med andre interessenter i området, slik at hele lokalsamfunnet står bak prosjektet. Jeg håper dette prosjektet kan vise vei for andre som ønsker å realisere vindkraftprosjekter i Norge, sier Fostervold.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no