18. nov
BEDRE BELYST: Stian Celius vil ha steinsaken bedre belyst.
 
- Steinsaken må til kommunestyret
Stian Celius (V) er dypt bekymret over at det gis godkjenning til å skipe ut stein i store mengder, uten at konsekvensene for miljøet og folkehelsa er vurdert.

Publisert: 27.mai.2014 16:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

– For en økning av dagens prøveordning fra 100.000 tonn utskipning til 400.000 tonn stein vil uten tvil ha en eller annen påvirkning for folkehelsen for bolig- og oppvekstområder i Bjørnevatn, Sandnes, Hesseng og Kirkenes, påpeker Stian Celius (Venstre).
Havnestyret godkjente i forrige uke utskipning av inntil 500.000 tonn stein over Dypvannskaia. Steinen skal fraktes via vei fra Bjørnevatn til Kirkenes. Politikerne i Havnestyret understreket samtidig veldig at de kun skulle ta stilling til det som skjer inne på havnas område. Havnestyret er gitt delegert myndighet og saken skal etter planen ikke videre i det politiske systemet.

Påklaget

Celius påpeker at steintransporten også har andre samfunnsmessige konsekvenser som berører blant annet trafikksikkerhet, støy og støv.
– I denne saken er derfor helt naturlig at berørte parter, trafikksikkerhetsutvalg og kommuneoverlege uttaler seg før endelig avgjørelse blir tatt, mener han og legger til at dersom ikke avtalen mellom Sør-Varanger kommune og Tschudi Aggregates AS legges frem for kommunestyret til presentasjon og endelig godkjenning, vil den nye avtalen og saksbehandlingen bli vurdert påklaget til Fylkesmannen i Finnmark.
– Også i fjor ble saken kjørt gjennom i Havnestyret på denne måten, og Venstre fremmet i etterkant en interpellasjon. I år skjer det samme igjen, og jeg må si jeg både er rystet, og får en bismak, med tankepå aktiviteten som kanskje kommer i Sør-Varanger i årene fremover, understreker Celius. Han mener innbyggerne må ha mulighet til innsyn og konsekvensene må komme på bordet før det tas store og viktige beslutninger.
– Administrasjonen må få de nødvendige prosessene i gang sånn at dette ikke kommer overraskende på, mener han.

Skikkelig evaluering

Celius påpeker at kommunen har en dobbeltrolle i saken. Ved at kommunen på den ene siden er forurenser/utleier, og på den andre siden forurensningsmyndighet.
– Havnevesenet er ikke delegert myndighet i avgjørelser som berører kommunens overordnede ansvar for luftkvalitet eller folkehelse, understreker han.
Kommunestyret har møte førstkommende onsdag, men har nok et møte før sommeren.
– Jeg forutsetter at saken kommer opp på det siste møtet før sommeren, sier Venstre-politikeren.
Celius legger til at han også forutsetter at det gjøres en skikkelig evaluering.
– Vi må få fakta på bordet om hvordan dette påvirker folks bomiljø og helse, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no