10. des
MER: En av deltakerne i Havfiskefestivalen på Bugøynes i 2011 leverer torsk. Nå er det fast fiskelevering i bygda.
 
- Ta 500 tonn fisk fra havtrålerkvota
Nå som Mehamn ligger an til å få 3000 tonn ekstra torsk til neste år, vil ordføreren ha Bugøynes med på lasset.

Publisert: 28.jul.2017 13:09
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Ordfører Rune Rafaelsen sendte torsdag brev til fiskeriminister Per Sandberg, der han ber om en dugelig økning i torskekvota til neste år. Det mener han er nødvendig for å kunne utvikle næringslivet i fiskeribygda.

- Antall fiskere øker i kommunen, og muligheter for videre utvikling er avhengig av større kvoter, skriver ordføreren i brevet. Han sier i tillegg til SVA at det nå er kontinuerlig mottak av fisk i Bugøynes.

Rafaelsen ber derfor om 500 tonn ekstra torskekvote til Sør-Varanger kommune. Ordføreren ønsker å møte med fiskeriministeren for å overtale ham i midten av august.

Mehamn-kvote

Ordføreren viser i brevet til en gammel trålekvote som pleide å tilhøre Bugøynes.

- Bugøynes hadde 20 prosent av en trålekvote knyttet opp mot Aarsether-systemet på 70-tallet, og som senere ble kjøpt opp av Røkke for igjen å bli videresolgt til Lerøy. Denne kvoten var/er en del av leveringsplikten til Mehamn, skriver han.

Og Mehamn ligger for tiden an til å få 3000 tonn ekstra torskekvote, i regjeringens forslag til ny distriktskvote. Da dette forslaget kom opp i juni, ble det dermed aktuelt med en ekstrakvote til Bugøynes, mener Rafaelsen.

Her er det ikke snakk om å ta noe av Mehamn sin kvote. Rafaelsen foreslår at de 500 tonnene til Bugøynes tas fra havtrålernes totalkvote i 2018.

- Vi vil ikke at det tas fra kystflåta, men at det gis til kystflåta.

Krabbetrusler

Samtidig protesterer Rafaelsen på den nye krabbeforvaltningen som er signalisert. Den kan gi fiskere fra Vest-Finnmark tilgang til å delta i det åpne fisket på kongekrabber.

- Da Måsøy kom inn i fisket med omtrent 50 fiskere, reduserte det volumet til fiskerne i Bugøynes med 15-20 prosent. Dette svekker ressurstilfanget for lokale fiskere, og den positive utviklingen krabbenæringen har i vår kommune. Det kan ikke være slik at landing, sysselsetting og verdiskaping flyttes ut av Øst-Finnmark, argumenterer ordføreren i brevet.

Stortinget ba tidligere i år regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak, der de ser på konsekvenser av en eventuell utvidelse av adgangen til kongekrabbefisket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no