13. des
KLEM: Ole Gabrielsen gir en god klem til en av livredderne sine, Roger Daldorff. ? Jeg har mye å være takknemlig for, sier han.
 
- Takk for livet
Ole Gabrielsen har mye å være takknemlig for. Torsdag 24. januar hang livet hans i en tynn tråd. Men takket være flere gode hjelpere kom han seg tilbake til livet.

Publisert: 23.mar.2013 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Torsdag møtte Ole en av de gode hjelperne, Roger Daldorff, som drev hjertekompresjon på 54-åringen. Sammen med lege Drude Bratlien, Morten Kvammen, Tom Høvik, Sture Sivertsen, Robert Nesje og Espen Remmen, gjorde Daldorff alt som sto i deres makt for at Ole skulle våkne til liv.

Husker lite

Ole husker ikke mye av det som skjedde kvelden for snart to måneder siden. Klokken var rundt åtte. Gabrielsen svømte sin 1000-meter, som han har gjort to-tre ganger i uka.

- Etter 900 meter stopper jeg opp. Kjenner meg litt uvel, hadde senestrekk i tærne, som jeg av og til pleier å få, og følte meg litt kraftløs. Men jeg fullfører de hundre siste metrene. Jeg husker jeg sto og bestemte meg for å gå til varmebassenget. Jeg la meg ned og husker at jeg ikke greide å flytte føttene. Jeg tenkte på å få kroppen over kanten, men greide det ikke.

Så husker ikke Ole mer. Roger må ta over.

- Tom Høvik stuper uti og drar deg inn til bassengkanten. Du har ingen pust. Så kommer lege Drude Bratlien løpende. Hun hadde sittet på tribunen. Jeg komprimerte og Morten blåste. Du hadde krampe. Etter 60 kompresjoner så begynte du å puste litt igjen. Det flatet ut og jeg måtte fortsette.

Hjertestarter

Barentsbadet har hjertestarter. Og takk og pris for det. Et støt på 150 joule i hjerteregionen får liv i Gabrielsen igjen. Støtet får også Morten Kvammen, som holder tak i hodet til Ole.

- Jeg husker du var bevisst da vi bar deg ut i ambulansen. Jeg spurte om hvilken garderobedør du hadde. Det husket du selvfølgelig ikke, men greide å forklare hvordan bagen din så ut. Og så var det noen som spurte hvem som var hjemme. Du kom ikke på navnet på samboeren din.

Ole ler, men blir ikke overrasket.

- Nei, sier du det? Jeg er så dårlig på navn, skjønner du, sier han beskjemmet.

For Daldorff var opplevelsen også ny. På tannlegekontoret hans har de hjertestarter, men det har aldri vært bruk for den. For han var reaksjonen sterk. Det merket han etterpå, da han kom hjem.

- Det var sterkt. Sånn har jeg aldri opplevd før. Jeg hadde problemer med å få sove. Tankene surret i hodet. Jeg følte det var utrolig god trening for meg også. Man vet aldri når man får bruk for slikt. Nå føler jeg meg langt tryggere enn før denne opplevelsen. Heldigvis gikk det bra, sier Roger og tar et godt tak rundt Ole.

Hjerteinfarkt 2

Ole har hatt hjerteinfarkt før. For ti år siden på en fotballtrening. Nå skjedde det igjen. Han er utrolig takknemlig og ydmyk etter det som skjedde. Han skal ta sine forhåndsregler, slik at det ikke skjer igjen. Livet får en annen dimensjon etter slike sterke opplevelser på kanten av livet.

- Det var veldig flaks at det skjedde akkurat her. Rette folk på rett sted til rett tid. Nå tenker jeg på de folkene som reddet meg. Det er de kompetante folkene der som har reddet meg, tok initiativet, var resolutt og satte i gang med livredning. Det er snakk om sekunder og det skjønte disse heltene raskt. Dette viser at det er godt å kunne hjerte- og lungeredning også. Noe av den beste investeringen du kan gjøre er å lære deg det.

På sykehuset i Kirkenes ble han tatt godt hånd om. Dagen etter ble han sendt til Universitetssykehuset i Tromsø, der han lå i en uke, før det bar tilbake til Kirkenes og fire dager til på sykehus.

- Jeg husker jeg traff Morten Kvammen, som ble lagt inn til overvåkning etter støtet han fikk i kroppen. Det samme støtet som reddet meg. Det var litt spesielt å treffe ham. Jeg hadde hatt flaks, sa han og det stemmer jo.

På sykehuset fikk han skiftet tre årer som var tette.

- Jeg er utrolig takknemlig for jobben som ble gjort både i Kirkenes og Tromsø. Jeg har overhodet ingenting å klage på.

Ole er sykemeldt fra jobben som lærer. Når han er tilbake på Kirkenes videregående skole vet han ikke. Han tar tiden til hjelp. Men i bassenget har han vært.

- Jeg har forsøkt meg, ganske lett uten å bli andpusten. Det gikk heldigvis fint.

På andre siden

Ole Gabrielsen reiser seg. Han er glad for å ha møtt Daldorff, en av livredderne sine.

- Og du, vet du hva? Det var ingenting på den andre siden. Det var helt mørkt. Det vet jeg, for jeg har vært der. Kan være kjekt å vite.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no