9. des
NESTE UKE: Fellingstillatelsen på bjørnen som herjer i saueflokkene i Neiden går ut torsdag i neste uke. Sauebonde Bjørn Christiansen håper jegerne lykkes med å ta den ut. (Arkivfoto)
 
- Tar en sau nesten hver dag nå
Onsdag ble bjørnen oppdaget ute på ei myr midt i et måltid.

Publisert: 13.aug.2015 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Bjørnen hadde jaget tre sauer ut i myra og sto og spiste på den ene mens de to andre sto fast, ifølge sauebonde Bjørn Christiansen.

- Stående buffet kan du si, sier han.

- Men den ble heldigvis oppdaga.

25 er borte

Det var jegere som oppdaget bjørnen, som det fortsatt er fellingstillatelse på. Men det var for mørkt til å kunne felle den.

Ifølge Christiansen har bjørnen de siste dagene tatt et dyr omtrent hver dag. Han har radiobjeller på sine sauer og oppdager dermed nokså raskt at dyr blir drept.

Christiansen mener det er rundt 25 sauer til sammen som er tatt i Neiden hittil i sommer, men ikke alle er dokumentert tatt av bjørn.

- Men det er i hvert fall ti som er dokumentert, sier han.

Fem av dem var hans og han står i fare for å miste flere. Han forteller at bjørnen er i Braselv-området nå, midt i området sauene hans beiter i.

Ikke av de verste

- Det er først når vi har sanket inn alle dyra at vi ser nøyaktig hvor mange vi har mistet, sier Christiansen, som ikke karakteriserer årets bjørnesommer som den verste. Det har vært rolig et par somre, men før det var det voldsomme bjørneherjinger i Neiden.

- Et år mista vi til sammen 80 dyr.

Fellingstillatelsen som er gitt på bjørnen i Neiden varer til torsdag i neste uke. Hva som skjer etter det vet ikke Christiansen.

- Da er vel lisensjakta i gang så det spørs om vi får noe forlengelse.

Ifølge ham har jegere vært ute hver dag i det siste.

- Men det er dugnadsarbeid kan du si. De får dekket faktiske utgifter, men ikke noe mer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no