12. des
FEIRER: Leder Paul Norkyn og Anne Flaatten vil feire at Human-Etisk forbund er 60 år, og at det er 30 år siden de første humanistiske konfirmanter ble feiret i Sør-Varanger.
 
– Tenk selv, er budskapet
I dag er det 60 år siden Human-Etisk forbund ble stiftet i Norge, og i mai er det 30 år siden den første humanistiske konfirmasjonen ble holdt i Kirkenes. – Vi skal feire litt, sier Anne Flatten og Paul Norkyn.

Publisert: 11.apr.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

9. april 1956 ble Human-Etisk forbund (HEF) stiftet. Da hadde man allerede arrangert borgerlig konfirmasjon i fem år. Det var Kristian Horn, stifteren av HEF, som stod for dette, første gang for sin egen datter.
Det som er viktig for organisasjonen er at Norge skal være en sekulær stat (ikke-kirkelig, red. anm.) som ikke gir fordeler eller diskriminerer på bakgrunn av religion og skal være et samfunn med plass til alle. Lenge hadde organisasjonen kun rundt 400 medlemmer.

Vekst

I 1976 ble Levi Fragell leder av HEF, og satte i gang med en omfattende verveaksjon. I løpet av de neste seks årene ble medlemstallet femdoblet, og etter ti år som leder passerer organisasjonen 30 000 medlemmer. I Sør-Varanger er det en gruppe engasjerte human-etikere som ville starte lokallag høsten 1984. Blant dem var Kari Lindeberg og Torgeir «Totto» Salthe.

– Det var noen veldig engasjerte mennesker som hadde lyst å starte, Kari og Totto var blant dem husker jeg. Først ble det dannet et interimstyre, det ble arrangert møter, og Levi Fragell ble invitert opp hit på et åpent møte. Og så ble det holdt en stand på torget, forteller Anne Flaatten.

– I mars året etter ble det holdt et ordentlig stiftelsesmøte med valg av leder og styre, og da hadde vi 49 medlemmer, forteller Anne Flaatten. Det første styret bestod av Kari Lindeberg som leder, Gyda Rognmo Olsen, Inger Pettersen, Brit Fjeldsgaard og Karin Hansen som styremedlemmer, og Merete Pettersen og Erling Greiner som varamedlemmer.
I 2016 har lokallaget 156 medlemmer og organisasjonen 85 000 medlemmer på landsbasis.

To konfirmanter

– Og året etter, i 1986, arrangerte vi den første borgerlige konfirmasjonen, og det er nok i forbindelse med konfirmasjon de fleste kjenner til oss, sier Flaatten.

– Ja, det er nok gjennom seremoniene vi er mest synlige, sier dagens leder, Paul Norkyn. Han forteller at man i Sør-Varanger både arrangerer humanistisk konfirmasjon, navnefest, vigsel og gravferd, men at det nok er konfirmasjonen som er det bærende.

– Alle mennesker bør få et tilbud om verdige seremonier i livets viktigste faser, sier Anne Flaatten og forteller at det første året var det sju konfirmanter i Øst-Finnmark, to av dem fra Sør-Varanger. Vi har hatt rundt 30, men nå er det rundt 20 konfirmanter hvert år, sier Anne Flaatten.

– Tilbakemeldingene vi får fra dem er veldig gode, sier Norkyn.

Har noe å tilby

Han er veldig tydelig på at HEF ikke skal prøve å omvende noen, selv om de selvsagt ønsker seg flest mulig medlemmer, et klart skille mellom kirke og stat, og kristendomsundervisning ut av skolen.

– Vi er en organisasjon som kan tilby noe, og vi prøver å beskrive hva vi står for, men vi driver ikke misjonering, for å si det sånn. Vi er religionskritiske, men ikke religionsfiendtlige. Man skal ha respekt for folk og folks syn, og alle må oppføre seg ordentlig. Vi mener at det er fornuften vår, og ikke Gud, som sier at vi ikke skal lyve, stjele og drepe, sier Norkyn.

Han forteller at det som er det vanskeligste for human-etikere å akseptere med kristendommen er synden.

– At man skal være født syndig og må be om forlatelse for dette hele livet og skal bli dømt når man dør, det synes vi ikke er noe særlig. Jeg synes ikke man trenger å ha dårlig samvittighet for å være til, og man skal ha god samvittighet for det gode man gjør, mener jeg.

Tenke selv

HEF har med årene blitt en organisasjon som blir tatt på alvor, men det har ikke alltid vært slik, og ikke alle er enige. Bondevik-regjeringen ville ikke ha dem med i sin verdikommisjon, men noen år senere fikk de være med i Stålsett-utvalget om det livssynsåpne samfunnet.

– Personlig synes jeg at mange flere burde melde seg ut av kirka og inn i HEF. Det er den måten vi kan danne et sekulært samfunn på. Jeg tror mange står i statskirka for sikkerhets skyld, sier Anne Flaatten.

– At stat og kirke henger sammen, hører rett og slett ikke hjemme i et demokrati, mener Paul Norkyn. Han sier at man kan si mye om HEF, men han synes at Levi Fragell summerte det hele veldig godt i bare to ord:
– Tenk selv, sa han. Og vi synes at FNs menneskerettighetserklæring er et godt utgangspunkt for fornuft, rasjonalitet og medmenneskelighet. Jeg mener at religion og det overnaturlige ikke har noe med politikk og hvordan man styrer å gjøre, sier han.

Feire

I tillegg til de faste seremoniene markerer lokallaget vintersolverv 21. eller 22. desember med bål, saft og gløgg ved Førstevann der alle er velkommen, medlemmer som ikke medlemmer.

– Vi prøver også å organisere åpne temamøter og litt utvida medlemsmøter. 21. mai skal vi ha stand på torget for å markere jubileet og til høsten skal vi arrangere humanistisk uke. Vi har ikke programmet klart ennå, men vi vil feire litt og markere oss, sier Anne Flaatten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no