8. des
HJEMME: Eirin Pedersen er hjemme igjen etter skrekkopplevelsen i Nice. Her sammen med søster Iris Johanne Pedersen, Eirin Pedersen og Elin Karinen Nilsen.
 
– Terroristene får ikke bestemme
Eirin Pedersen (17) fra Kirkenes var på språkkurs i Nice i forrige uke, og befant seg på promenaden under terrorangrepet torsdag. Hun var helt alene, men ble tatt inn hos en fransk kvinne.

Publisert: 18.jul.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen sist torsdag at dramatikken brøt løs i den idylliske franske havnebyen. En lastebil kjørte gjennom folkemengden og stoppet ikke før han hadde kjørt ned og drept 84 mennesker.

– Først så jeg ikke hva som skjedde. Jeg ble bare dyttet i motsatt retning. Folk løp og hylte. Hadde det vært et par minutter tidligere, kunne det vært meg som ble truffet, forteller Eirin. Hun var på promenaden for å se på fyrverkeriet med en venninne, og mens hun ventet brøt kaoset ut. Hun forteller at det var mye folk, og at hun ikke skjønte noe i begynnelsen. Det hun beskriver er fullt kaos og panikk. Eirin hadde heldigvis englevakt og kom seg raskt i sikkerhet.

Så ikke noe ansikt

– Jeg så at en lastebil kom kjørende, men jeg trodde kanskje at han sov eller noe. Det var ganske mørkt, så jeg så bare selve formen av han som kjørte. Jeg så ikke noe ansikt, men når jeg tenker meg om, så er det kanskje best, sier Eirin. Hun husker ikke alt som skjedde, og sier at hun sannsynligvis har blokkert ut det aller verste fra kvelden. Hun løp vekk fra promenaden og prøvde å unngå å se på de skadde. Hun forteller at hun ikke ville se de skadde, blod eller døde mennesker. Hun følte at hun ikke var i stand til å hjelpe noen, og at det beste var å gjemme seg.

Tilfeldighet

– Jeg hadde tenkt å gjemme meg inne i et parkeringshus, mellom noen biler. Jeg så at mange sprang inn en port, og valgte heller å følge dem. Der var en leilighetsblokk, og folk sto overalt og gråt. Jeg gikk inn og sto selv og gråt helt alene, men så var det en dame som sto med familien sin som vinket meg bort. Jeg gikk bort, og forklarte hva som hadde skjedd, sier Eirin. Etter at hun hadde forklart hva som hadde skjedd, ble hun invitert med hjem til den franske damen. Der ble hun til dagen etterpå. Porten som folk løp gjennom, er vanligvis stengt, men på grunn av sterk vind hadde den blåst opp. Det var en heldig tilfeldighet at den var åpen.

Ble tatt godt vare på

Eirin forteller at den franske damen og en dansk familie var godt selskap. Eirin var redd, men det som var i tankene var at hun måtte passe på at alle hjemme ikke var bekymret. Hun snakket med den franske damen, og forteller at hun nå omtales som hennes «franske mamma». Damen fulgte henne på skolen dagen etter, og de spiste også middag sammen. Eirin sier at hun setter stor pris på den hjelpen hun fikk, og at hun føler at hun ble tatt godt vare på.
Blomstergrav

– Dagen etter var veldig rar. Folk gikk i gatene som om ingenting hadde skjedd. Vi dro ned til promenaden, og da hadde politiet nettopp dratt. Vi gikk langs stranda, og vi fikk nesten sjokk. Det var blod over alt, og over blodet var det lagt hvite blomster. Det var, på en rar måte, litt fint, forteller Eirin. Hun forteller at det var fint å se alle blomstrene, og at det på kvelden var blitt laget en blomstergrav. Graven besto av kun hvite blomster, for å representere fred. Hun forteller at den franske byen var samlet.

– Terrorister får ikke bestemme!

– Det er definitivt godt å være hjemme. Jeg er sliten og alt virker egentlig som en fæl drøm. Det er deilig å komme hjem og å bli stelt og dullet litt med, forteller Eirin.

Mamma Elin Karinen Nilsen og storesøster Iris Johanne Pedersen er veldig fornøyde med å få Eirin hjem i god behold. Eirin forteller at hun likevel ikke skal slutte å reise, og planlegger å reise tilbake til Nice neste sommer.

– Terroristene får ikke bestemme over meg og hva jeg skal gjøre, sier Eirin bestemt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no