13. des
AVVIKLES: Ingen asylsøkere er igjen i Vestleiren og ankomstsenteret blir følgelig avviklet.
 
– UDI avvikler ankomstsenteret 15. november
De ansatte ble tirsdag kveld informert om at UDI ønsker å avvikle Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren.

Publisert: 07.jul.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Det bekrefter Kent Richard Witzøe, daglig leder for Hero/Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren.

Den daglige lederen forklarer at det er tidlig i prosessen, men opplyser at det er sendt et brev der Utlendingsdirektoratet (UDI) kommer med sitt ønske om avvikling. Med en fire måneder lang oppsigelsesfrist vil det si at dørene stenges fullstendig 15. november.

Ingen beboere

Senteret har nå 40 årsverk fordelt på omlag 60 hoder, men ingen beboere igjen.

– Den siste dro forrige torsdag.

Witzøe opplyser at de ansatte i utgangspunktet står i beredskap ut perioden slik det er kontraktsfestet. Slik det ser ut nå er det ifølge den daglige lederen for Hero/Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren ikke aktuelt med permitteringer.

Kort varsel

Poenget med det er at UDI har hatt et ønske om at senteret skal være i beredskap og klart til å på kort varsel håndtere nye ankomster.
Senteret i Vestleiren skulle etter planen være tomt for beboere i sommer fordi UDI og Politiets Utlendingsenhet ønsket å prioritere intervjuer i sommer under ferieavviklingen.

Avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI sier til VG at årsaken til oppsigelsen er at det ikke er kommet noen asylsøkere fra Russland siden november i fjor.

– Det er langt færre asylsøkere i Nord-Norge som venter på intervju etter at akuttinnkvarteringene i regionen ble lagt ned. Derfor kan intervjuer fremover gjøres i Oslo, eller ved at saksbehandlere reiser til mottagerne. Avviklingen av driftsavtalen betyr at det ikke vil være virksomhet på stedet etter avtalens utløp. UDI vurderer det likevel slik at det er nødvendig å ha en beredskap ved ankomstsenteret en stund fremover. Vi vil derfor se på mulighetene for å etablere en beredskapsavtale på drift slik at senteret kan tas i bruk igjen ved behov. Med en slik beredskapsavtale vil vi få driften opp igjen, dersom det skulle komme nye bølger av asylsøkere over grensen fra Russland. Det samme kan bli aktuelt dersom UDI ønsker å bruke ankomstsenteret i en annen sammenheng, sier Wilberg til VG.

Beklagelig

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger kommune sier UDIs beslutning er beklagelig, med hensyn til arbeidsplasser.

– Men alle forstår at de ikke kan drive et ankomstsenter uten flyktninger, sier Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no