9. des
ENIG: Styreleder Trygve Røtvold i Brendselsutsalget er enig med det fylkeskommunale Kontrollutvalgan IS at Sør-Varanger kommune har et uklart eierskap i bedriften.
 
– Uklart eierskap svekker Brendselsutsalget
Det fylkeskommunale organet Kontrollutvalgan IS kommer med krass kritikk mot Sør-Varanger kommune og deres eierskap i Brendselsutsalget AS.

Publisert: 25.jun.2014 14:20
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Kontrollutvalgan IS mener at kommunens manglende utarbeidelse av eierskapsstrategier og øvrig oppfølging av eierskapet i Brendselsutsalget AS kan føre til at kommunens formål med eierskapet ikke etterleves.
– Dette kan føre til en lavere utnyttelse og/eller risiko for tap av selskapets finansielle, organisatoriske potensial, samt en generell svekkelse av det tilbudet som søkes gitt gjennom driften. Det er nødvendig å utarbeide retningslinjer fra eierne for hva man ønsker å få ut av eierskapet, hvordan man skal sørge for å nå målsettingen og definere hvem som skal ha ansvar for at målene nås, heter det i rapporten. Den konkluderer med at det ikke synes nødvendig med videre undersøkelser av virksomheten gjennom forvaltningsrevisjon.
Enig
Styreleder Trygve Røtvold i Brendselsutsalget AS er enig i konklusjonen i rapporten.
– Ja, dette er stort sett i tråd med det styret mener. Vi har nettopp hatt årsmøte og generalforsamling og her ble dette diskutert. Vi har også lurt på hva eierne ønsker med eierskapet og kunne tenkt oss en bedre dialog med Sør-Varanger kommune, sier Røtvold.
Brendselsutsalget har slitt med økonomien i tre år.
– Nå har vi snudd en litt dårlig trend til et lite overskudd. Og når sant skal sies så har eieren vår vist bedriften litt mer interesse, men jeg kunne ønsket at vi får et sterkere signal på hva kommunen ønsker med Brendselsutsalget, sier styreleder Røtvold.
Tre råd
Kontrolluvalgan IS gir kommunen tre råd i sitt eierskap i Brendselsusalget AS: Kommunen rådes til å utarbeide eierskapsstrategier som et overordnet politisk styringsinstrument. Som en del av folkevalgtopplæringen rådes eierne å gjennomføre obligatoriske kurs og /eller eierskapsseminarer for samtlige folkevalgte knyttet til eierstyring av utskilt virksomhet. Og kommunestyret får seg forelagt årsberetning, årsregnskap og annen løpende informasjon om selskapet etter gjennomføring av representantskapsmøte.
Rårmann Bente Larssen i Sør-Varanger kommune sier i en kommentar at dette kan være grunnlag for at det utarbeides en prinsippiell sak om kommunens eierskap i de selskapene de har eierskap i.
– Her vil kommunestyret gi sine føringer for oppfølging av kommunalt eierskap, sier Larssen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no