8. des
FORBUDT1: Forbudt ventepose slik den ser ut i luft. Trykket på de nederste kongekrabbene i posen er langt over hva den skal kunne tåle, forteller Karianne Strømhaug i Mattilsynet (innfeldt). (Foto: Mattilsynet).
 
- Ulovlig å oppbevare kongekrabbe i venteposer
- Kongekrabben blir ikke håndtert riktig, sier førsteinspektør Karianne Strømhaug i Mattilsynets distriktskontor i Øst-Finnmark. Derfor skjerper Mattilsynet kontrollen med krabbenæringen.

Publisert: 25.jul.2013 07:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

1. august starter et nytt kvoteår for fangst av kongekrabbe. Bakgrunnen for utspillet er Mattilsynets erfaringer fra tidligere år at det er en del utfordringer med håndtering og oppbevaring av kongekrabbe.

Ulovlig

Strømhaug sier at kongekrabber ofte blir oppbevart i ulovlige venteposer.

- Kongekrabber er en tifotkreps og er dermed omfattet av Dyrevelferdsloven. Paragraf åtte sier at dyreholder skal påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd.

Mattilsynet vil kommende krabbesesong følge nøye med på at kongekrabber ikke oppbevares i venteposter, men skal være i venteteiner der den kan bevege seg.

- Disse skal stå i strømmende vann og være merket og innmeldt til Kystvakten. Videre skal håndtering av kongekrabber ikke foregå etter bakben, men minst etter to ben fra hver side av kroppen, aller helst skal den håndteres etter bakenden av kroppen. Kongekrabber må heller ikke fraktes i luft uten å være tildekket, da dette kan skade både gjeller og kroppsdeler som følge av sterk sol, vind eller frost. Kongekrabber er likestilt med all annen fangst og skal føres ombord i båt til landingssted. Krabbene skal helst ikke «skumme» ved levering. Dette er et tydelig tegn på at de ikke har det godt, sier Strømhaug.

Fiskernes ansvar

Hun understreker at det er fiskerne som har ansvaret for god dyrevelferd.

- Summen av all håndtering er det som bestemmer kongekrabbens tilstand. Med svekket tilstand og dårlig overlevelsesevne taper både fisker og kjøper penger. Dette øker sjansen for at fisker får avviste kongekrabber som skal fraktes ut til fangstfeltet igjen, og vi ender ute i den onde sirkelen med at de samme kongekrabbene får håndteringsskader som en følge av de tas opp flere ganger.

Mattilsynet vil ifølge Strømhaug føre tilsyn med kongekrabbefiskerne og mottaksanleggene. Det vil fokuseres på hvordan levende krabbe skal behandles både i sjø, om bord i båt, og på land.

- I samarbeid med fiskerne håper vi å oppnå bedre dyrevelferd for kongekrabbene i årets sesong, sier Karianne Strømhaug.

Økt stress

Forsøk viser at kongekrabben har økt stressnivå som følge av håndteringen i fangsten.

Nofima har kommet frem til at det beste for kongekrabben er å få ligge i gjennomstrømmende sjøvann med lav temperatur som settes inn fra bunnen av karet for å få best mulig utnyttelse av oksygenet i vannet. Det er derfor veldig viktig at det er kunnskap ute hos alle som håndterer kongekrabber. Nofima meldte dette i rapporten «Fangst, mellomlagring, vedlikeholdsfôring og transport av levende kongekrabbe» som kom i 2011.

Ikke havnebasseng

Mattilsynet er generelt i mot at det lagres kongekrabbe i havnebasseng. Krabber som er synlig forurenset, eller er mistenkt forurenset, er ikke egnet til konsum. Havnebasseng er ofte synlig forurenset med oljefilm på vannet og annet man ikke ser, og dette vil kunne forurense kongekrabben når den tas opp.

Sjøvann i havnebasseng og fjorder får om sommeren ofte en høyere temperatur og lavere oksygeninnhold enn det som er ideelt for kongekrabben. I år har det vært spesielt høye temperaturer tidlig på sommeren. Kvoteårets starttidspunkt er i den sammenheng ikke ideelt for kongekrabben. Nofima har gjort tester på hvordan kongekrabben har det i kar under transport, og allerede ved fire grader i havet, får krabben problemer med oksygeninnholdet og pH-nivået i vannet etter cirka 30 minutter. På sommerstid er denne tiden mye mindre, ettersom sjøtemperaturen kan gå opp til 8-14 grader.

#

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no