8. des
OPTIMISME: Fiskerne Arnfred Aakerøy og Leif Ingilæ har fått optimismen tilbake.
 
– Usikkerheten er verst
Glede over at gjeldsforhandlingene ved Bugøynes kongekrabbe endte godt.

Publisert: 07.feb.2014 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Optimismen råder blant de 22 fiskerne med bostedsadresse Bugøynes som har fiske som yrke. Etter alle bestrebelsene, usikkerheten og ikke minst negative nyheter, så ble det tatt godt i mot at det nylig ble klart at Bugøynes kongekrabbe lever videre.
– Selvfølgelig er vi optimistiske. Det er jo ikke akkurat morsomt at vi ikke har fått levere fisken vår i hjembygda. Det gjenstår å se, men vi er ihvertfall lovet at de skal åpne før 1. mars, sier nestleder Leif Ingilæ i Bugøynes fiskarlag.

Godt fiske

Det er god stemning ombord i den 35 fot store «Eskil», hos Ingilæ og hjelperen Arnfred Aakerøy. Nå lukter det ikke bare krabbe og fisk i bygda. Nå begynner det å lukte penger også.
– Noen og enhver kunne jo tenkt seg en gjeldssanering. Også vi, sier Leif til kompisen. Ingen av dem vet så mye om hva som har skjedd på advokatkontoret til Per S. Johannessen under gjeldssaneringen.
Fisken har heller ikke brydd seg nevneverdig med mottaksproblemene. Den har bitt godt i Varangerfjorden lenge.
– De to båtene som driver med line har kunnet gå til Vadsø og levere der. Vi 20 andre som holder på med garn, får ikke levere. Det er forskjell på folk. Alle vadsøværingene har fått levere har, men det samme gjelder ikke andre veien.
Dermed er det blitt bare kongekrabbe på Ingilæ mens gjeldsforhandlingene har pågått.
– Nå er vi lovet bedre tider. Får vi ikke levere fisk så bærer det gale veien.
– Lederen ved Bugøynes kongekrabbe sa at de ventet på innsiget før de var helt sikre på å åpne mottaket?
– Det er jo bare sprøyt. Vi kan jo ikke belage virksomheten på innsiget. Det kommer uansett. Torsken kommer inn og gyter i Varangerfjorden uansett. Spørsmålet er om lodda også kommer. Da blir dette virkelig bra.

Gode på tålmodighet

Men det er flere skjær i sjøen for bugøynesfiskerne. Bugøynes kongekrabbe kjøper og selger fisk. Fisken selges til Aker i Båtsfjord. Problemene kan komme dersom Aker melder fra at det er fullt.
– Da er det fiske kun fra mandag til torsdag. Det er klart at det er best når det er mye fisk. Men men, vi må vente og se hvordan det går dette. Det beste er å vente og være tålmodige. Det er bugøynesfiskerne blitt gode på.
– Og det skulle satses på reker også. Det ble sagt på informasjonsmøtet i høst.
For Leif er ikke fisket helårlig. I slutten av mai setter han fra seg båten og begynner å transportere turister til og fra Bugøynes.

Dyr kaileie

Båten «Eskil» er ankret opp i den tre millioners nye flytebrygga til bugøynesfiskerne.
– Den er vi stolte av. Men den koster flesk.
Havnekaptein Maung San Lwin sa i tirsdagsavisa at båtplassen i Bugøynes koster 200 til 250 kroner mer enn i Vadsø.
– Det får jeg ikke til å rime. Er det hver dag, eller? Vi betaler 14 300 kroner året her. Vadsøværingene slipper med 7500 kroner. Det betyr at jeg med dagens pris må fiske 5000 kilo fisk før jeg kan begynne å tjene penger. Det er ganske mye det, og blodig urettferdig. For fem år siden fikk vi 21,50 kroner per kilo torsk. I dag får vi 10,50. Og dieselprisen har steget fra 6,80 for fem år siden til 10,50 i dag. Attpåtil betaler vi 1,60 kroner per kilowatt strøm. Noe som også er en del penger. Vi må fiske dobbelt så mye for å få den samme fortjenesten.

Orientert om kostnadene

Havnekaptein Maung San Lwin ved Kirkenes havnevesen sier at brukerne av flytebrygga i Bugøynes gjennom hele prosjektperioden har vært orientert om kostnader og leiepris.
– Flytebrygge i Bugøynes er en positiv sak for havnevesenet og det samme håper vi det er for brukerne av dette anlegget, blant annet medlemmene i Bugøynes fiskarlag. Når det gjelder priser i Vadsø så varierer dette med båtstørrelser og havnetilhørighet. Utifra de opplysningene vi sitter inne med ligger gjennomsnittlig plassleie i Vadsø på omlag 950 kroner per måned. I Bugøynes ligger denne leia på omlag 1100 kroner per måned. Jeg understreker at alle våre anlegg er brukerfinansiert. Jo mer tilskudd vi kan få over statsbudsjettet, jo billigere blir det for brukerne. Jeg anmoder medlemmene i Bugøynes fiskarlag og andre brukere av dette anlegget om å arbeide for dette gjennom alle kanaler som kan påvirke Kystverkets beslutning i saken, sier havnekapteinen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no