24. jul
Fylkesordfører Runar Sjåstad møtte i dag utenriksminister Børge Brende og kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner for å diskutere regjeringens framtidige nordområdestrategi. Vedlagt er pressemelding og bilde ( på bildet er Jan Tore Sanner, Torvald Falch, Tomas Norvoll, Gerd Kristiansen, Runar Sjåstad og Børge Brende. Foto: Markus Karlsen/FFK).
 
- Utdanning og lokal verdiskapning viktig i nordområdestrategien
Fylkesordfører Runar Sjåstad møtte onsdag utenriksminister Børge Brende og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner for å diskutere regjeringens framtidige nordområdestrategi.

Publisert: 12.feb.2017 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

På møtet deltok også fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland, fylkesråd Gerd Kristiansen fra Troms, og seniorrådgiver Torvald Falch, som representerte Sametinget.

Nordområdestrategien utarbeides i tospann mellom Utenriksdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har etablert et regionalt nordområdeforum. Målet med forumet er å se nasjonal og regional innsats bedre i sammenheng, for å skape større effekt av nordområdepolitikken.??Lokal verdiskapning?Fylkeslederne la fram viktigheten av den regionale dimensjonen som bør styrkes, ikke bare med tanke på en helhetlig nordområdepolitikk, men også for å sikre at utnyttelsen av ressursene i nord fører til lokal verdiskapning.?

- Det bør tydelig slås fast at utviklingen i nordområdene må komme innbyggerne i landsdelen til gode, sier fylkestoppene.

Fylkeslederne ga også uttrykk for at det et er helt avgjørende for å kunne utvikle nordområdene at øvrig nasjonal sektorpolitikk følger opp intensjonene i nordområdepolitikken.?- Et eksempel er manglende kompetanse og arbeidskraft for å kunne utnytte utviklingspotensialet i nord. Svaret ligger både i utdanning, rekruttering og attraktive lokalsamfunn. Man må inngå et enda tettere samarbeid mellom kommuner, fylkeskommuner og departementer for å styrke utdanningsløpet i nord - både grunnskole, videregående skole, høyere utdanning og fagskoler.

Sikkerhetspolitikk?

De nordnorske politikertoppene ser slik på nabolandet i øst: - Endringer i det sikkerhetspolitiske bildet og forholdet til Russland må være nyansert, da det fortsatt er et godt samarbeidsklima og et nært folk-til-folk og kultur samarbeid i Barentsregionen. Dette samarbeidet er en grunnstein for å sikre videre utvikling i regionen, og bør være en grunnpilar i regjeringens nordområdepolitikk.

- Landsdelen har utfordringer når det gjelder samferdsel, fremhevet fylkespolitikerne.

Joint Barents transportplan er i så måte viktig og bør utgjøre grunnlaget for transportprioriteringer nasjonalt i Barentsregionen.

Lederne fra nord ga uttrykk for at regionalt nivå har kunnskap og kjennskap til egen region. Det er naturlig at regionalt nivå ikke bare har en medvirkende rolle i strategiarbeidet, men også en formell rolle i implementering av nordområdepolitikken.

Forankring av Arktisk Råd?

De tre var også enige i at det bør være en intensjon at Norge skal være en premissleverandør når det gjelder internasjonale programmer som omhandler Arktis. Samarbeidet innenfor Arktisk Råd bør forankres regionalt, for å sikre legitimitet i de områder som berøres av arbeidet til Arktisk Råd. Klimaendringer vil påvirke oss og må prioriteres.

- Regionen har en stor andel samisk befolkning, som må inkluderes i det videre arbeidet med en ny nordområdestrategi, slår fylkestoppene også fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no