18. nov
GLEDE: Thomas Bækø og Peter Steiness Larsen fikk det de mener er et av de viktigste ja-svarene til Sydvaranger-prosjektet denne uka. Er man ikke ønsket i kommunen, er det nemlig ikke lett å skaffe investorer eller få ja fra direktoratet. Foto: Håvard S. Mækelæ
 
– Utslippstillatelsen stopper nedstøving
Sydvaranger er blant annet bundet til utslippstillatelsen når de setter i gang med utvidet gruvedrift – om de får driftstillatelsen og pengene.

Publisert: 24.mai.2018 16:00
Oppdatert: 25.mai.2018 11:34

Som kjent sa flertallet i kommunestyret ja til Sydvarangers konsesjonssøknad onsdag, på tross av flere bekymringer om støv, støy og skygge fra høye og stedsnære gråberg.

Det som nå gjenstår for at nye Sydvaranger skal kunne sette i gang drifta, to og et halvt år etter at de overtok etter konkursrammede Sydvaranger Gruve, er et endelig ja fra Direktoratet fra Mineralforvaltning – og penger.

Åpen for endringer

Kommunestyret har blant annet krevd at Sydvaranger ivaretar friluftsområder sør for gruveområdet, og at selskapet setter i gang en planprosess for å få gråbergstippene lavere etter hvert. Selskapet er åpent for slike endringer i planen, ifølge styreleder Peter Steiness Larsen og prosjektleder Thomas Bækø.

– Vi vil gjøre hva vi kan for å ta vare på friluftsområder, og er villig til å se på andre løsninger med gråbergsdeponiene. Ingenting er bedre enn om vi kan finne bedre løsninger, slår Larsen fast.

Mye er akseptabelt for de to. Men:

– Vi må vite at vi kan ta ut malmen vi har planlagt å ta ut, og at vi kan deponere gråberget som tas ut. Vi kan ikke ønske bort steinen som blir igjen, sier Bækø.

Sydvarangers konsesjonssøknad har anslått en 20-årsperiode med uttak, og ifølge Bækø kan det bli lengre om det går bra.

– Det er helt avgjørende at vi har forutsigbarhet. Dette er et stort prosjekt med store penger i løp, og store investeringer i forkant. Om konsesjonen for eksempel gir tidsbegrensninger, som at vi bare har konsesjon for fem år i slengen, er det det samme som å si nei, mener Larsen.

Følger utslippstillatelsen

Vi spør Bækø og Larsen om folks bekymringer angående støv, støy og skygge fra den utvidede gruvedriften. Der viser de to til utslippstillatelsen fra Direktoratet for miljøforvaltning.

– Vi respekterer folks bekymringer, og tar dem på alvor. Selv om vi får driftskonsesjonen, er det strenge krav til bedriften i utslippstillatelsen, både når det gjelder støv, bråk, og målinger på alt dette, sier styreleder Larsen.

– Driftskonsesjonen gir oss ikke tillatelse til å støve ned Bjørnevatn. Om verdiene på støv og støy blir høyere enn tillatelsen, må vi stanse drifta til vi har tiltak på plass, legger Bækø til.

Utslippstillatelsen har de allerede, siden den har blitt overført fra forrige Sydvaranger-runde. Larsen mener de holder seg innenfor de samme linjene i det nye prosjektet. Samtidig påpeker Bækø at de har lært fra tidligere drift.

– Da ble det for eksempel bygd voller som var høyere enn eksosrøret, for å skjerme for motorstøy.

Underjordisk drift er noe som ble etterlyst under kommunestyret, men det er helt uaktuelt for Sydvaranger.

– Vi har brukt masse ressurser på å utrede mulighetene. Halvparten av malmen vi vet om er på sydfeltet, der det er flere grunne malmkropper uegnet for underjordsdrift, så der måtte vi uansett hatt dagbrudd. Underjordsgruva som eksisterer i dag i Bjørnevatnbruddet er heller ikke stor nok til å dekke malmbehovet i produksjonen. Vi måtte ha bygd helt nytt, og selv i beste fall ville vi tapt penger på det, sier Bækø.

Igjen fra forrige

Sydvaranger trenger penger og stab for å kunne sette i gang for fullt, om de får den endelige tillatelsen. Larsen beskriver det som utfordrende, men har tro på at man vil lykkes med finansieringen – så lenge den ovennevnte langsiktigheten og forutsigbarheten er på plass.

En fordel nye Sydvaranger har i forhold til de tidligere selskapene, er at det allerede er gjort mye investering i infrastruktur og utstyr.

– Vi har brukt masse penger på å vedlikeholde utstyret, for å holde på investeringene som forrige Sydvaranger gjorde, sier Bækø.

To og et halvt år etter konkursen, ser han samtidig at besetningen fra forrige Sydvaranger har begynt å få seg nye jobber.

– Nå må vi nok ha et litt mer edruelig mål på at det vil ta tid å bygge opp staben, sier han.

Nye Sydvaranger satser likevel på å få til en lokal arbeidsstokk i så stor grad som mulig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no