22. nov
UTKIKKSPUNKT: Turistene får fin utsikt over byen fra Prestefjellet, men må strekke seg for å se over trærne.
 
- Vanskelig å guide bak trærne
Når turistene blir fraktet til utkikkspunktet på Prestefjellet for å se byen, er det mest trær og hustak de får se. - Hvor har byen blitt av, spør Marie Hallonen.

Publisert: 01.jul.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Marie Hallonen forteller at hun stadig har gjester sørfra, og da liker hun å kjøre dem opp til utkikkspunktet på Prestefjellet og vise dem utsikten.

- Der er det en fin parkeringsplass, og det er jo fint og grønt i Kirkenes, men byen har jo blitt helt borte, det er bare tak og trær å se, og det er litt trist, sier hun.

Prestefjellet

Hva mener turistnæringen, de som guider busslaster med turister rundt i kommunen hver eneste dag?

- Det er vanskelig å guide når man står bak trærne, sier Monika Raab i Pasvikturist.

- Men i fjor, i september, ble jeg veldig overrasket, for da ble det faktisk klippet på Prestefjellet, sånn at det var mulig å se byen. Da hadde jeg mast om dette hele sommeren, og da sesongen nærmest var over, ble det faktisk gjort noe. Så jeg skal ikke si at det aldri skjer noe, men jeg har egentlig nærmest gitt opp å mase om at det må klippes, sier Monika Raab i Pasvik Turist.

Storfjellet

Da snakker om hun om hele kommunen generelt, og nevner et annet utkikkspunkt i samme åndedrag, på Storfjellet.

- Der er det så gjengrodd at man omtrent ikke ser noe som helst lenger. Men det er ikke sikkert at alle turistene synes dette er så galt, veldig mange blir overrasket over hvor frodig det er her. Senest i går hadde jeg en gruppe turister med meg gjennom byen, og de skrøt veldig av hvor grønt og fint det var, blomster overalt og så videre. Men når man skal guide og vise fram ting, og man ikke kan se dem fordi det har grodd igjen, da blir det vanskelig, sier hun.

Enkle tiltak

Hun forteller at hun har tatt dette problemet opp i årevis, både med teknisk etat i kommunen, i reiselivsprosjektet og med næringshagen.

- Det er så enkle tiltak som vil utgjøre en så stor forskjell, og alle er skjønt enige, men ingenting blir gjort. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være så vanskelig, det er jo så enkelt som å bare ha en direkte dialog, men det er visst veldig vanskelig å få dette til, sier hun.

Skogtynning

Fungerende teknisk sjef Håvard Lund sier at kommunen har et eget prosjekt i samarbeid med FeFo og Skogmesteren om tynning av skog langs riksveiene.

- I Neiden kunne man for et par år siden ikke se elva fra E6, men nå er skogen tynnet på flere strekninger. Det samme har vært gjort langs E6 inn til byen i flere år. Utkikkspunktet på Storfjellet er et typisk aktuelt sted for dette prosjektet, og vil nok også bli tatt etterhvert, sier Lund.

Naboloven

Når det gjelder høye trær i hager eller på privat eiendom, så sier Lund at kommunen ikke kan gjøre noe med dem, men viser til naboloven. Her gis det klare retningslinjer for hva naboer kan gjøre med trær som er til ulempe. Høyde på trær i forhold til naboens hus er klart definert. Det vanligste argumentet er at trærne skygger for sola, men det legges også vekt på at trær blokkerer utsikten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no