13. nov
VILT: Randulf Wara og Kjell Skårvik mener boligbygginga på Skytterhusfjellet er uten kontroll og forutsigbarhet grunnet alle dispensasjonene.
 
- Vanvittig regulering
Skytterhusbeboerne Randulf Wara og Kjell Skårvik er skuffet over reguleringa og dispensasjoner øverst på Skytterhusfjellet. Politiker og utvalgsleder Kurt Wikan varsler strengere praksis i tida framover.

Publisert: 25.apr.2013 16:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Wara er blant dem som har bygd øverst på Skytterhusfjellet, og han har fått utsikten kraftig redusert grunnet en dispensasjon fra reguleringsplanen.
– Da jeg bygde her skulle det etter planen kunne bygges et toetasjers hus på tvers av dagens løsning, forklarer han.
Da han ble forelagt nabovarsel, ga han klart uttrykk for at han ikke ønsket at huset i front kom på tverra istedet for på langs i forhold til Waras. Uten å bli hørt.

Dyrt

Randulf Wara skjønner at han og andre ikke kan få fritt utsyn i det nye boligfeltet. Han sier at han i utgangspunktet ikke er mot dispensasjon, men at det da må tas hensyn til den eller de som allerede har bygd ferdig huset sitt.
Allikevel mener han kommunen ikke skulle gitt dispensasjonen som har ført til at mye av hans utsikt er borte. Det var den som var hovedgrunnen til at han bygde der han gjorde.
– Nå ser jeg rett inn i veggen på et toetasjers hus fra mitt enetasjers, og det går faktisk mye utover trivselen, sier Wara.
– Jeg hadde til og med bygd en vinterhage, men utsynet derfra gjør at det ikke blir så mye brukt, fortsetter han.
– Det hadde vært helt greit om huset hadde blitt satt opp som i reguleringsplanen. Hadde jeg visst at jeg ville fått huset på tverra ville jeg aldri bygd på tomta og brukt flerfoldige millioner på nytt hus her.

Fyrtårn

Skårvik og Wara viser til plansjef Håvard Lunds smørbrødliste for husbyggere, og mener han taler seg selv imot.
– I punkt fire står det at ikke alle hus passer til alle tomter, og at en før en bestemmer seg må finne ut hvilken tomt en får, sier Skårvik.
– I tillegg sier han at terrenget avgjør hvilket hus en kan bygge.
Det virker ikke helt som dette er fulgt, og enkelte av husa ruver unødvendig mye, og blir nærmest som fyrtårn å betrakte, mener han.
De to beboerne finner det også merkelig at Sør-Varanger kommune vil ha husene så tett som på Skytterhusfjellet.
– Hele Skytterhusfjellet er 1 800 dekar, og da burde det vært rom for at det var noen meter mer mellom tomtene. Her er det snakk om tomter med en totalpris rundt en million, og da kunne kommunen gjort det mer attraktivt å bygge og gjøre den største enkeltinvesteringen i sitt liv, mener Randulf Wara.

Strammer inn

Leder i utvalg for plan-og samferdsel, Kurt Wikan, skjønner godt at bebeoere på Skytterhusfjellet reagerer på en dispensasjonspraksis, som slår uheldig ut for enkelte. Han sier at det har vært gitt dispensasjoner før første spadetak ble tatt på Skytterhusfjellet.
– Dette skjedde i det forrige regime, og siden alle hadde fått dispensasjon, inklusive Wara, ble det vanskelig å si nei til hans nabo i front.
Utvalgslederen lover ei ny linje fra politikerne.
– Her har vi brukt store summer på å få arkitekter til å regulere boligfeltene, og da bør regelen selvsagt være at vi følger disse tegningene.
– Det har vært i det første boligfeltet dispensasjonene har florert. Nå strammer vi inn grepet, og det skal heretter mye til for at vi gir dispensasjon fra reguleringsplanene, sier han.

Politisk

Plansjef Håvard Lund kan også forstå kritikken som fremkommer i forhold til vedtatte reguleringsplaner og forutsigbarhet.
– Det har etterhvert blitt vanlig å dispensere i byggesaker i boligfelt som Skytterhusfjellet, og da kan det få uheldige konsekvenser.
– Dispensasjonene er det imidlertid poltikerne som gir. Vi må bare følge dem opp.
Nå det gjelder størrelsen på tomta, åpner Lund for at fremtidige boligbyggere kan få større tomt.
– Vårt utgangspunkt for å ha tomter på rundt 800 kvadratmeter har vært økonomisk begrunna. Tomtene det her er snakk om ligger på rundt en halv million. Å forlenge tomta en meter i lengde vil koste rundt femten, tjue tusen fordi kostnadene til vei, vann og kloakk øker.
– Er boligbyggerne villig til å betale ekstra, vil vi naturligvis vurdere dette, sier Lund.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no