13. des
BUDSJETT: Rådmann Bente Larssen har lagt fram budsjettforslaget sitt. Nå er det opp til politikerne å lose det videre mot vedtak.
 
– Veien videre er lysere for kommunen
– Dersom budsjettet blir vedtatt kan veien videre være lys for kommunen. Det sier rådmann Bente Larssen etter hennes budsjettforslag. Tre skoler og Bugøynes omsorgssenter legges ned dersom forslaget går igjennom.

Publisert: 11.nov.2014 11:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Onsdag 10. desember skal det hele bestemmes. Da skal budsjettet vedtas. Litt over klokken ni fredag morgen kom rådmann Larssens budsjettforslag. I motsetning til de to foregående år leverer hun et budsjett i balanse. Men det koster. 39 elever ved skolene Tårnet i Jarfjord, Fossheim i Neiden og Skogfoss skole i Pasvik legges ned. Det samme gjør Bugøynes oppvekstsenter.

Kutt hvert år

Budsjettet er i balanse, men det koster. I 2013 kuttet politikerne hele 42 millioner kroner, året etter 27. Kuttbehovet på årets budsjett er på 20 millioner kroner.

– Det er viktig at vi holder driftsutgiftene lave, sier rådmannen, som vi treffer på kontoret i andre etasje på rådhuset. Budsjettet har hun og hennes økonomistab jobbet med de siste ukene og månedene. Det er roligere nå. Men rådmannen gleder seg til hun er ferdig med kommunestyremøtet 10. desember.

– I dette budsjettet er det klare effektiviseringstiltak innen omsorgssektoren. Vi kutter også i enhetskostnadene.
Sør-Varanger kommune hadde ved utgangen av 2013 et astronomisk lånenivå på 1,119 milliard kroner. Dette er 96 000 kroner per innbygger og 113,8 prosent av brutto driftsutgifter. Det anbefalte nivået er på rundt 60 prosent. Men også i 2015 blir det nødvendig med nye låneopptak, dog ikke mer enn 27 millioner kroner.

– Betyr dette at vi balanserer på en tynn knivsegg, der Robek ligger på andre siden?

– Nei. Dersom dette budsjettet vedtas, er vi lenger unna Robek enn vi har vært på en god stund.

Stramt

Men som de norske finansministrene gjorde på 1980-tallet, så maner også Larssen til forsiktighet.

– Det er helt nødvendig å kjøre et stramt løp.

– Politikerne hadde en vanskelig jobb med å få budsjettet i havn i 2013 og minst like vanskelig i 2014. Har de en like «umulig» jobb for kommende års budsjett?

– Nei. Det som har gjort handlingsrommet litt lettere er eiendomsskatten og omtakseringen. Et eiendomsskattetrykk på 13,8 millioner kroner vil hjelpe litt på.

Rådmannen innrømmer at det alltid er vanskelig å finne poster å kutte i.

– Det er vanskelige vurderinger som ligger til grunn.

– Men tilbake til politikerne som har det endelige ordet. Dersom de ikke er enige i nedleggelsen av skolene, så har de vel en vanskeligere jobb å finne alternative ting å kutte i?

– Ja, det tror jeg nok du har rett i.

Skoler og omsorg

I budsjettforslaget endres skolestrukturen, med en besparelse på 2,190 millioner kroner. Kommunens økonomiske avdeling har bestemt seg for å sette et elevtall på 20 for å opprettholde skolene. Tre skoler, Tårnet i Jarfjord, Skogfoss og Fossheim i Neiden, kommer under dette nivået og må innstille seg på stenging i juni neste år, dersom rådmannen får politikerne med seg på dette. 39 elever må skifte skole dersom dette blir resultatet. I tillegg legges Skogfoss barnehage ned.

– Er det vanskelig å kutte i andre poster dersom politikerne også denne gang bestemmer seg for å beholde skolestrukturen som den er?

– Ja, der tror jeg at jeg vil svare bekreftende.

Bugøynes omsorgssenter må også legge ned dersom rådmannens forslag går igjennom. En besparelse på 2,4 millioner kroner.

– Vi ser at omsorgssenteret ikke fylles opp og brukes ikke som et omsorgssenter for bugøynesværingene. Det er rådmannens oppgave å se over og vurdere hvor tjenestene dyrest.

Lyst ut

Rådmann Bente Larssen gleder seg til politikerne har sagt sitt og budsjettet er banket igjennom en eller annen gang på ettermiddagen 10. desember. Men hun gleder seg ennå mer for de neste års budsjett.

– Ja, det ser lyst ut. Jeg gleder meg over den økonomiplanen som nå ligger foran oss.

– Det må du forklare litt; med en så stor lånegjeld og flere røde tall i budsjettet, så ser det lyst ut?

– Som jeg sa; Sør-Varanger kommune er på rett vei og dersom vi nå holder driftsutgiftene nede, er skjerpet og fokusert, så kan vi være sikre på at den medisinen vi har brukt har nyttet. Lyset vi ser er et resultat av det vi har gjort i de tre siste budsjettårene.

Overfører Barentshallene

I budsjettet ligger det også inne kutt i bevilgningene til Sør-Varanger menighet (sparer halv million) og museene (200 000), avvikle Frisklivssentralen (320 000), vedtektsendring for søskenmoderasjon på SFO (350 000), endrede vedtekter for betaling i kulturskolen (497 000) og overføring av Barentshallene til kommunen (halv million).

– Vi ser stordriftsfordeler av dette, slik at dette blir det beste for alle parter, sier rådmannen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no