23. okt
SKUFFET: Hovedtillitsvalgte Mette Nødtvedt og Rolf Mikkelsen, og fylkesnestleder Øystein Hansen (i midten), mener kommunen ignorerer forbundet.
 
- Vi føler oss ignorert av kommunen
- Skammelig, mener Øystein Hansen og Mette Nødtvedt. De har innkalt til møte om en tillitsvalg-konflikt tre ganger i desember, uten å få snakket med barnehageledelsen.

Publisert: 31.des.2015 12:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

- Kommunen kunne løst denne saken tidlig. Men nå klatrer de på konfliktstigen, mener Øystein Hansen, nestleder i Fagforbundet Finnmark.

Nå har nemlig kommunen sagt nei til tre innkallelser til møte med Fagforbundet, i forbindelse med en sak der forbundet mener kommunen har brutt hovedavtalen. Fagforbundet har forsøkt å møte med kommunen siden 2. desember for å få diskutert og avklart saken. Nå mener de at kommunen bryter hovedavtalen, siden de har avslått alle møtene så langt.

- Avtalen er klar på at kommunen og Fagforbundet skal behandles som likestilte parter. Vi føler oss ignorert, sier Hansen.

12-timers dag

Kilden til konflikten er et tillitsvalgtkurs i desember. En tillitsvalgt ved en av barnehagene i Sør-Varanger søkte på å delta på kurset 10. november, ifølge Fagforbundet.

Etter mye om og men, fikk hun vite dagen før kurset fant sted at hun fikk delta. Med ett aber: Hun var nødt til å møte på jobb før og etter kurset.

- Kurset den første dagen var fra 12 til 19. Hun møtte på jobb klokken ti over sju på morgenen, og fikk gå på kurset kvart på tolv. Så hun jobbet i 12 timer den dagen, sier Mette Nødtvedt. Hun er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Sør-Varanger.

- Det er greit å gå på jobb før og etter et kortere kurs. Men når det er et kurs som i seg selv er en hel arbeidsdag, er det planlagt overtid, og det er ikke lov ifølge hovedavtalen, sier Hansen.

Så varslet sjefen til den tillitsvalgte at det ville bli personalsak av det hele etter nyttår.

Det anser Fagforbundet som en verbal trussel.

Det måtte så den tillitsvalgte bekymre seg for i hele desember.

Siden 2. desember

Det hele førte til at den tillitsvalgte ble sykemeldt en kort stund. Fagforbundet ønsket å bli ferdig med saken så fort som mulig, for å gi henne ro i sinnet.

2. desember sendte de ut innkallelse til møte med kommunen. Da fikk de svar om at enhetslederen for barnehager, Eva Johanne Johnsen, ikke kunne stille opp.

- Dere hører fra meg, skrev hun i brevet.

Det var ikke Fagforbundet fornøyde med. De sier de ikke har noe problem med å få utsettelser, men mener at kommunen skulle ha kommet med forslag til en annen møtedato.

Det som var dråpen for dem, var responsen på de neste to møteinnkallelsene. Da de sendte innkalling til møte for andre gang, fikk de ikke engang svar på innkallingen, ifølge Fagforbundet.

- I stedet sendte de en epost der de forklarte sin tolkning av hovedavtalen, sier Mette Nødtvedt.

18. desember innkalte de nok en gang et møte. Nok en gang fikk de avslag, på grunnlag av ferieavvikling, og uten noe forslag til møtedato.

Hovedavtalen

Nå har Fagforbundet fått nok.

- Hovedavtalen hjemler at de skal møte i slike saker. Vi kunne løst dette ganske tidlig, og vi påpekte i det andre brevet at det må tas menneskelige hensyn i saken. Da burde det ha ringt en bjelle i kommunen, mener Mette Nødtvedt.

- Det er skammelig at de ignorerer foreningen, og vi aksepterer ikke at det krølles et hår på hodet til våre tillitsvalgte, slår Hansen fast.

Fagforbundet varsler at de må ta saken videre til Kompetansesenteret i Nord-Norge om kommunen ikke tar et skritt i deres retning.

- Vi vil følge saken til vi har avklart den, sier Hansen.

- Ingen uvilje

- Det er ingen uvilje fra kommunens side for å møte med Fagforbundet, men i ukene før jul har det ikke vært mulig å finne ledig tid hvor begge parter har hatt anledning til å møte, skriver Ane-Marie Solli, konstituert kommunalsjef for oppvekst i kommunen. Hun kan ikke si noe om hvorfor kommunen ikke har foreslått ny tid for et møte.

Når det gjelder konflikten med den tillitsvalgte, mener Solli at arbeidstiden ikke har gått imot hovedavtalen.

- Tillitsvalgt hadde søkt om permisjon for å delta på kurs for tillitsvalgte. Permisjon ble innvilget i tidsrommet kurset var berammet. I samme tidsrom arrangerte arbeidsgiver kurs for ansatte i barnehagen. Dette var et kurs som var planlagt og informert til de ansatte tidlig i høst. For ivaretagelse av tjenestens tarv var den tillitsvalgte på jobb frem til kursstart.

Dette er helt vanlig praksis, og i tråd med hovedavtalen, skriver hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no