18. nov
DEMONSTRASJON: Sven-Olav Olsen på Norvakt demonstrerer skumslukning. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Vi går inn i den hardeste tida nå
Det gjelder å ha brannsikkerhetsutstyret i orden i forkant av julefeiringa.

Publisert: 16.des.2014 16:12
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Det har vært rolig så langt hos brannvesenet i adventstiden i år. Befalsvakt og utrykningsleder Morten Meslo forteller at det er i den kommende tida de venter seg mer å gjøre.

Kombinasjonen julepynt, levende lys, julebord og julefeiring generelt sørger nemlig for ekstra brannfare.

- Vi går jo inn i den hardeste tida nå. Det er julebord, det er nattmat som skal lages og mer, sier Meslo.

Befalsvakta forteller at det ikke er ekstra bemanning på brannvesenet, men de er ekstra skjerpet - og forebyggingsavdelingen på brannvesenet har vært i gang en god del.

- Det har vært en del kampanjer både på TV og på Facebook, og det ser ut til å fungere godt. I tillegg er brannvesenet en del på ekstra tilsyn hos folk som ønsker det, sier Meslo.

Demonstrasjon

Også på Norvakt har de lagt vekt på brannsikkerhet. Der hadde de demonstrasjon av brannslukningsapparat på lørdag, for å vise folk forskjellen på pulver og skum, og for å fortelle dem litt om hvordan man bør utstyre seg.

- Første prioritet er å sjekke at brannslukkeren er i orden. De bør kontrolleres hvert femte år, sier Aleksander Olsen, nestleder i Norvakt Kirkenes.

Brannslukningsapparat skal sjekkes ved at man ser at apparatet ikke har synlige skader, at det ikke er fremmedlegemer i dysen, at sikringssplinten er intakt og plombert, og om en eventuell trykkindikator er på det grønne feltet.

En pulverslukker snus på hodet og holdes inntil øret i fem til ti sekunder. Da skal man høre at pulveret beveger på seg.

Det er ikke lurt å gjøre dette innendørs, i tilfelle apparatet lekker.

- 1. desember er uansett røykvarslerdagen i Norge. Man bør sørge for at man har nok varslere i huset, og sjekke alle røykvarslerne i forkant av juletida, oppfordrer han. Da snakker han ikke bare om å trykke på knappen på hver brannvarsler, men å sjekke om de faktisk merker røyk.

- Er røykvarslerne over ti år gamle, bør de uansett byttes, sier han.

Ikke vær helt

Når det gjelder valg av brannslukningsapparat, anbefaler Olsen skumapparat for små branner. Optimalt mener han at man burde ha både skum- og pulverapparat.

- Pulverapparat har høyere slukningseffekt, men det gjør mer skade på leiligheten. Det legger seg overalt, i stikkontakter, kriker og kroker. Det må nesten totalrenovasjon til for å få det vekk, sier han.

- Av forsikringshensyn skal man enten ha en seks kilos pulverslukker eller en skumslukker med minst klasse 21A per boenhtet, sier han. Men han påpeker at man ikke skal prøve å være helt.

- Det viktigste er å varsle og komme seg ut, sier han.

Forebygging

Det enkleste man gjør for å forhindre brann, er uansett å forebygge brannårsakene. Man skal ikke overlesse det elektriske anlegget, og man skal ikke gå ut av rommet uten å slukke levende lys - selv om de virker å stå trygt.

- En luftboble i talglys kan skape større flamme. Og om det blir høy nok temperatur på en adventsstake, kan pynten antennes. Heldigvis er det slutt på levende lys i trær, sier Olsen.

Han anbefaler å bytte ut en del av lyspynten med LED-lys. De blir ikke varme.

Nå mener ikke Olsen at man skal kaste alle lysestakene. Han har selv noen levende lys hjemme i julekosen.

- Men jeg slukker alltid når jeg forlater rommet, påpeker han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no