7. des
URETTFERDIG: Tor Inge Ringfoss mener det er svært utettferdig at hytteeierne skal betale for vedlikehold av Ishavsveien (Arkivffoto: Yngve Grønvik).
 
- Vi har mistet allemannsretten
Mange hyttefestere opp Ishavsveien reagerer på at de i praksis har mistet allemannsretten og må betale for vedlikehold av veien rett og slett fordi d...

Publisert: 21.nov.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Mange hyttefestere opp Ishavsveien reagerer på at de i praksis har mistet allemannsretten og må betale for vedlikehold av veien rett og slett fordi de eier hytte der. Andre kan bruke veien så mye de vil uten å betale.

Diskusjonen om hvem som skal ha ansvar og forvalte Ishavsveien har pågått i flere år. Ingen av de store aktørene vil eie veien. Derfor ble et veilag etablert og striden har blant annet stått om en fordeling av eieransvaret her. Jordskiftedommer Dagfinn Kleveland opplyser at i høringsutkastet fra Finnmark Jordskifterett er det foreslått følgende prosentvis fordeling: Forsvaret: 42,4, hytteeierne: 30,5, Sør Varanger kommune og FeFo med 12,7 hver. Andelen gjelder stemmeberettelse, vedlikehold og investeringer.

Vedtak før jul

Ansvaret, slik det kommer fram i høringsutkastet, begrenser seg til strekningen fra Jarfjord til Urdalskrysset. Det utgjør 18 kilometer. Forsvaret har tatt på seg vedlikeholdsansvaret for strekningen fra krysset opp til Viksjøen.

Med hytteeiernes pålagte andel vil kostnadene utgjøre 39 000 kroner. Da er det tatt utgangspunkt i utgifter på sju kroner per meter.

Kommunen har som deltaker i veilaget krevd en forutsetning om at deres bidrag skal ivareta allemannsretten, det vi si retten til ferdsel og opphold i norsk natur uavhengig av grunneier. I praksis betyr det at kommunen ikke godtar at det kan settes opp en bom på veien.

Fristen for å komme med merknader er 4. desember, og Kleveland antar at det skal være mulig for jordskifteretten å gjøre et endelig vedtak før jul.

- Mistet allemannsretten

Mange hytteiere har reagert kraftig på at de skal bli pålagt å ta kostnaden for for vedlikehold av veien, også for kommunens innbyggere som bruker veien i et allemannsretten øyemed.

Tor Inge Ringfoss har vært hytteeier siden 2000 og tror ikke at noen av hytteeierne vil bli medlem av veilaget.

- At vi skal bli pålagt 30,2 prosent eieransvar, er uhørt. Jeg kommer ikke til å gi meg før denne saken er prøvd høyere opp i rettssystemet, sier han.

Stemningen er ifølge Ringfoss ganske amper blant hytteeierne som for tiden holder på med å danne ei hytteforening. I nærmeste framtid vil de komme med med innspill til jordskifterettens høringsutkast.

- Vi er i realiteten tatt ut av allemannsretten fordi vi eier hytte. Ellers kan hvem som helst bruke veien som de vil, men hytteeierne er pålagt årlige utgifter til vedlikehold. Hver hyttefester skal betale kroner 5000 som en engangsavgift, I tillegg kommer et årlig beløp på 465 kroner. Det kan høres lite ut, men jeg tror det garantert vil bli større utgifter enn det som er forespeilet. Her er det snakk om et prinsipp, slår han fast.

Uskyldig part

Ringfoss mener hytteeierne er dratt inn i en sak der de egentlig er den uskyldige part. Etter andre verdenskrig falt krigsutbytte til den norske staten. Ishavsveien ble bygd av de tyske okkupantene ved hjelp av russiske og finske krigsfanger.

- Forsvaret, FeFo som grunneier og kommunen som har lagt til rette for hyttebygging, burde selvsagt ha tatt ansvaret for å forvalte og vedlikeholde veien. Vi betaler tross alt både eiendomsavgift og festeavgift. Forsvaret har stevnet oss hyttefestere til skifteretten for at en skal komme til enighet om hven som eier veien. Ingen av oss som ble hytteierer hadde vel forespeilet seg en situasjon at vi skulle bli gjort ansvarlig for vedlikeholdsutgifter på Ishavsveien, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no