12. des
MØTE: – Vi skal ha møte om kulturminner og krigsminner 23. oktober og da kommer leder i fortidsminneforeningen Sigrid Skarstein. Vi har mye vi burde ta vare på, sier Kjell Vidar Ryeng. Foto: Yngve Grønvik
 
- Vi må ta vare på krigsminner også
– Det kan nok synes vondt for mange, men dette er sjeldne og viktige ting å ta var på, mener Kjell Vidar Ryeng i Historielaget.

Publisert: 16.okt.2017 15:01
Oppdatert: 17.okt.2017 11:16

Det er ikke bare Flysikringa, bunkeren som har adresse Johan Knutzens gate 15 i Kirkenes, Historielaget ivrer etter å ta var på, men den er unik på mange måter.

Mest fotografert

– For det første står den jo midt i byen, ved siden av E6 og gangstien og er en av kommunens mest fotograferte attraksjoner. For det andre er det jo unikt at det er bygd et hus oppå den. Men selve bunkeren er ikke fredet, og det vil vi at det blir gjort noe med, sier Ryeng.

Han forteller at dette har blitt diskutert mye etter siste styremøte i Historielaget. De kom fram til at kommunen er nødt til å lage planer for å ta vare på kulturminner og krigsminner, og vil arrangere et eget møte om temaet.

– Det finnes ikke i dag. Jeg har selv opplevd å ikke få støtte til å restaurere ei hytte fra 30-tallet fordi det ble etterspurt en kulturminneplan. Siden planen ikke fantes, var muligheten for støtte bortimot null. Det ble ikke noe av hytteprosjektet. I tillegg til gamle bygg som kunne vært satt i stand, finnes det masse unike krigsminner i kommunen. Jeg har vært i kontakt med kommunen om dette, men de sier nei til kulturminner og bare tja og kanskje til krigsminner, sier Ryeng.

Registrering

Ryeng forteller at svært mye registreringsarbeid allerede er gjort, både av museet og av privatpersoner. Blant annet finnes det masse permer fulle av informasjon og kart over tyske bygg, innsamlet av Johan B. Siira.

– I tillegg kan man få 100 000 kroner fra Riksantikvaren til registreringsarbeid. Det er klart det kommer til å koste å registrere og sette i stand, men det er ikke sikkert det trenges så mye til alt. Noen steder er det nok at det legges litt til rette og et informasjonsskilt. For turister vil dette være til stor nytt og kommunen kan fort bli et enda mer ettertraktet sted å reise til, sier Kjell Vidar Ryeng.

Unike bunkere

– Jeg vet ikke så veldig mye om dette stedet, men det kalles flysikringa fordi det var fortøyd sjøfly her. Under krigen var dette forsvar av havna og det var tre slike bunkere. Den ene var ødelagt og er fjernet, men den tredje står inne på sagbrukstomta, sier Ryeng.

– I tillegg er det vel nesten ikke noe sted som har så mange unike bunkere som i Sør-Varanger, sier Kjell Vidar Ryeng.

Splinthangarerne

Johan B. Siira var svært aktiv i arbeidet med å registrere tyske byggverk fra andre verdenskrig. Han fortalte til SVA i 2008, da Forsvaret satte i gang et omfattende rivingsarbeid, at han hadde vært i kontakt med Sør-Varanger kommune og museet siden 1990, da han oppdaget at Riksantikvaren ikke hadde noen plan for vern av krigsminner.

Avinor fikk tillatelse til å rive en av splinthangarene på Høybuktmoen i forbindelse med utvidelser på flyplassen, og daværende leder i Avinor, Knut Kristoffersen sa at de andre foreløpig var trygge.

Også tidligere avdelingsleder på Grenselandmuseet, Steinar Johansen, sa at de burde vernes. Det var i 2011. Splinthangarene er fremdeles ikke beskyttet mot eventuelle utbyggere gjennom vern eller tatt med i noen plan.

 
ATTRAKSJON: Bunker i byen.
UNIK: Denne splinthangaren var skadet og ble revet i 2006.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no