10. des
VESTLEIREN: Det har vært tomt på Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren imellom utsendingene over Storskog.
 
- Vi vet ikke hva vi skal gjøre
Amjad Ibrahim og Majid Hammoud var ikke på første buss med asylsøkere til Russland, men de aner ikke når - eller om det skjer. I mellomtiden har det vært fortvilt stemning.

Publisert: 21.jan.2016 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Den aller første busslasten med utkastede asylsøkere gikk fra Vestleiren til Russland tirsdag kveld. Det har vært pause i utsendingen siden før jul, da utkastede asylsøkere måtte gå på sykkel over grensa. Norge har fått tillatelse av Russland til å bruke busstransport, og det har begynt nå.

Godt over 50 personer hadde blitt sendt fra forskjellige deler av landet til Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren per tirsdag. Derfra ble 13 av dem sendt ut i den første bussen, som gikk til Murmansk. Da er det snart 400 personer som har blitt sendt tilbake til Russland siden tilbakesendingene startet i senhøstes.

Politiets Utlendingsenhet (PU) informerer om at flere vil følge, etter hvert som de får endelig avslag på asylsøknadene sine. Onsdag ettermiddag var det 60-70 personer i leiren, ifølge senterleder Kent Richard Witzøe.

– Uten informasjon

Asylsøkerne selv visste imidlertid ikke så mye om hva som skulle skje da de ble fraktet til Sør-Varanger, ifølge to av dem. Vi snakket med Amjad Ibrahim og Majid Hammoud, som begge er syrere, men som har visum til Russland.

– De kom tidlig på morgenen og hentet meg og familien. Vi visste ingenting da vi kom hit. Ryktene sier at vi skal over til Russland, og så sier de at vi ikke skal det, sa Ibrahim.

Hammoud ble etter hvert intervjuet av UDI om oppholdstillatelsen sin.

– Først mandag kveld etter at jeg kom hit, sa de at jeg fikk avslag. Vi vet ikke hva vi skal gjøre når vi kommer til Russland. Vi vet ingenting, sier han.

På spørsmål om saksgangen, svarer prosjektleder Tor Espen Haga i PU:

– PU forholder seg til vedtak fra Utlendingsdirektoratet, og ønsker å gjennomføre returer så raskt det lar seg gjøre etter at vedtakene er forkynt.

Opprørt stemning

Stemningen i leiren var ikke god da SVA var innom tirsdag, før bussen kom.

– Folk er sinte og opprørte. De vet ikke hva som skal skje med dem. En mann fra Irak gråter mye, sa Hammoud.

Det ble ikke bedre da bussen kjørte inn i leiren. Inntil det var klart hvem som skulle transporteres, skapte det panikk, ifølge Ibrahim.

Eirik Nilsen i Refugees Welcome To Norway hadde fått rapporter fra frivillige på innsiden om det samme.

– Folk gråter og er apatiske. En skal ha fått sammenbrudd, sa han til SVA.

Onsdag formiddag hadde ting roet seg i leiren.

– Det er veldig stille her. Politiet gjorde avtaler med å snakke med folk i går, men i dag skjer det ingenting. Det gjør også folk bekymret. De vil vite hvorfor det er stille, de vil vite om de skal tilbake til Russland eller vekk herfra, kommenterte Ibrahim da.

– Det ser ut som at flere konsentrerer seg om oppgavene. Det viktigste for veldig mange er klagen de fremstiller, og den har nok tent et håp hos mange, mente Ruth Pedersen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

Autistisk datter

Ibrahim har bodd i Russland og Tyrkia, mens Hammoud sier han bare har transittvisum til Russland. Begge har kone og barn med seg, og Ibrahim har en autistisk datter. Han har fått mye medieoppmerksomhet, blant annet fra NRK og TV2, som snakket med ham etter SVA.

Han dro til Norge fordi han håpet at han kunne få behandling til datteren. Nå ser det mørkt ut.

– Om vi må til Russland, har vi ingenting der, sier Ibrahim.

Hammoud ser ikke muligheter for å dra tilbake til Tyrkia, for han har ikke visum dit lengre, og han har ikke penger til å få det.

– Norske myndigheter mener at dere er trygge i Russland, og at dere må sendes tilbake dit når dere har opphold der. Hva sier dere til det?

– Hvorfor slapp de oss inn om de bare skulle sende oss tilbake, spør Ibrahim.

Kan få advokathjelp

Mens SVA var innom leiren, kom et lite håp. Amjad Ibrahim ble bedt om å skrive under på papirer, slik at en advokat ville få fullmakt til å ta saken hans. Det kom rapporter samme kveld om at flere av de midlertidige beboerne i leiren hadde fått kontaktinformasjon til advokater.

Det betyr ikke nødvendigvis at de får bli i Norge mens saken håndteres.

– Det er en del syriske familier igjen som venter på tilbakemelding på en klage på utsendelsen. Vi hjalp dem med å fremsette den i går, sier Ruth Pedersen, NOAS-representant på Vestleiren.

– Men noen har fått nei til å få bli i landet mens klagen behandles, sier hun.

Samtidig har advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendt sak til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, for å få dem til å stoppe utsendingene. Der tar derimot behandlingen tid, ifølge NTB.

Nettavisen melder også at aksjonsgruppen Refugees Welcome To The Arctic har bedt barneombudet om hjelp i saken når det gjelder barnefamiliene som er i Vestleiren. De viser til usikkerhet og lave temperaturer i Russland.

Onsdag ettermiddag var det lagt opp til markering med fakler utenfor Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no