20. mar
I Kirkenes: Tidligere utenriksminister Børge Brende og nåværende utenriksminister Sergey Lavrov i Kirkenes under frigjøringsjubileet. Her på torget med tidligere ordfører Cecilie Hansen. Arkivfoto: Yngve Grønvik.
 
Lavrov vil se på Frode Berg-saken
Tidligere utenriksminister Børge Brende diskuterte saken til Frode Berg med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov tirsdag, som lovet å se på den.

NTB
Publisert: 11.apr.2018 09:04
Oppdatert: 11.apr.2018 09:09

NRK skriver at Brende var i den russiske hovedstaden Moskva tirsdag i forbindelse med jobben som leder for Verdens økonomiske forum (WEF).

På agendaen for besøket sto situasjonen i Syria og den spente internasjonale situasjonen generelt. Og her møtte han blant annet den russiske utenriksministeren.

– Jeg kjenner Sergej Lavrov godt fra mine fire år som utenriksminister, og jeg mener det var helt naturlig at jeg benyttet meg av denne sjansen til å ta opp situasjonen for Frode Berg, sier Børge Brende til NRK.

VIL SE PÅ SAKEN

Og ifølge Brende fikk han et klart løfte fra Lavrov.

– Sergej Lavrov sa til meg: Børge, jeg lover at jeg skal se på denne saken og sette meg inn i den. Det var noe jeg satte pris på, sier Brende.

Frode Berg sitter varetektsfengslet i Moskva, siktet for spionasje. Han nekter straffskyld, og jobber for løslatelse og frafallelse av anklagene mot seg. Etter planen skal en representant for den norske ambassaden møte Frode Berg i fengselet onsdag.

I slutten av mars gikk familien ut å sa de fryktet at hendelsen med giftsaken i Storbritannia kunne føre til en betydelig forverring i forholdet til Russland.

– Familien og alle er bekymret for at dette skal gjøre det vanskeligere å løse saken og at det dermed tar lengre tid før Frode Berg kommer hjem, sa advokat Brynjulf Risnes, som er engasjert Bergs familie, til TV 2.

HAR TRUFFET BERG FØR

Brende sier han personlig har truffet Berg i Finnmark, og vet at situasjonen både for ham og familien er vanskelig. Derfor mente han at det var viktig å nevne saken for en så sentral politiker som Lavrov.

Brende var utenriksminister fra 2013 og til oktober 2017, da han ble utnevnt til president for Verdens økonomiske forum (WEF).

WEF er best kjent for de årlige møtene som holdes i Davos i januar. Politiske ledere, næringslivsledere, eksperter, samfunnstopper og journalister møtes for å diskutere globale utfordringer som økonomisk utvikling, konflikter og klimaendringer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no