9. des
SLITER: Barentshallene sliter, og forklarer det med store kutt over år. Pluss at det er veldig kostnadskrevende å drifte Barentsbadet. (Foto: Arkiv)
 
- Ytterligere kutt og Barentsbadet må stenge
Det kommunale foretaket Barentshallene er i en akutt dårlig økonomisk situasjon, og må låne penger for å ha til regninger og lønn.

Publisert: 25.aug.2014 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Barentshallene har fått merke den trange økonomiske situasjonen til Sør-Varanger kommune gjennom år, og har gjort en del grep som å redusere åpningstid, sette opp prisen, bemanne ned, kutte i sommerhjelp og kutte i innkjøp av blomster. Men økonomien er nå likevel så presset at rådmann Bente Larssen er forberedt på at det kommunale foretaket sender kommunen forespørsel om likviditetslån for å klare sine forpliktelser.
Lånesøknaden kan da bli behandlet på kommunestyremøtet onsdag.

Ikke nok

Situasjonen ble diskutert på et ekstraordinært styremøte i Barentshallene KF mandag, og det ble der pekt på at det ikke har vært mulig å innskrenke driften nok etter det kraftige budsjettkuttet for 2014. Budsjettet ble da redusert med 1,4 millioner kroner.
– Styret og administrasjon har truffet de tiltak som var mulig innenfor fortsatt forsvarlig drift, men dette har vært langt fra nok i forhold til de omfattende nedskjæringer som har blitt vedtatt av våre eiere gjennom de tre seneste år, og da spesielt det siste kuttet som ble vedtatt for 2014, heter det i styreprotokollen.
– En ytterligere reduksjon ved kostnadskrevende anlegg som Barentsbadet vil bety en nedleggelse av hele anlegget, da erfaring fra tidligere - og fra andre anlegg - viser at stenging noen timer eller en dag, vil ha liten effekt på driftskostnadene over året, mener styret.

Dyrt å drifte

Det nærmer seg de årlige budsjettdiskusjonene i kommunen, og styret i Barentshallene peker på at det i disse diskusjonene blir argumentert med at Sør-Varanger kommune bruker betydelig mer enn andre kommuner i Finnmark på idrettsanlegg.
– Dette må nødvendigvis sees i sammenheng med at de aller fleste kommuner de sammenligner seg med, ikke har et badeanlegg av Barentsbadets størrelse å drifte. Dette anlegget står for øvrig som mottaker av over halvparten av de kommunale overføringene til foretaket. Om vi ser til Alta og Nordlysbadet, som ble åpnet for bare få år siden, nærmer de seg nå vel 10 millioner kroner i kommunale overføringer. Dette anlegget er selvfølgelig noe større enn Barentsbader, men foretaket har i dag et totalt driftsbudsjett på 12 millioner.
Styret i Barenthallene peker på hvor styr betydning fysisk aktivitet har for helsa til folk, og også at en stor andel av kroppsøvingsundervisningen til kommunen er lagt til Barentsbadet, i tillegg til at bassenget er en betydelig sosial arena.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no