12. des
LYSES OPP: Bøkfjordbrua skal sammen med andre vegelementer langs den nye og oppgraderte E105 mellom Hesseng og Storskog lysettes med et blått lys.
 
"Blålysvei" mot Russland
Mange har latt seg fascinere av det blå lyset som har lyst opp den nye Bøkfjordbrua på Elvenes de siste dagene. Denne uken blir lyset permanent.

Publisert: 25.sep.2017 13:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Spektakulær lyssetting skal prege den nye europaveien mellom Hesseng og Storskog. Langs hele veien skal ulike vegelementer lyssettes med et blått lys, som skal vise veiens samhørighet med naturen.
I helgen testet Statens vegvesenet lyset på det siste elementet; nemlig Bøkfjordbrua, som om få dager står klar for offisiell åpning. Og fra og med åpningen vil lyssettingen bli en permanent installasjon.

– Vi legger vekt på helheten. I tillegg til å lage en trygg veg med høy teknologisk kvalitet, skal vi ha høyt nivå på den arkitektoniske kvaliteten – også når det gjelder lys, sier prosjektleder Kaare Ramberg i Statens vegvesen i en pressemelding.

Trafikksikkerhet

Ifølge Statens vegvesen vil den permanente og arkitektoniske lyssettingen i tillegg være å se i Trifontunnelen, samt på andre vegelementer langs veien. Hensikten er å gi trafikantene langs veien en ekstra opplevelse.

Men lyssettingen har også en annen sentral rolle langs veien.

Den skal bidra til å gjøre veien mer trafikksikker - spesielt i vintermørket. Lyset skal skjerpe oppmerksomheten og å skape en trygghetsfølelse for trafikantene, spesielt når det er mørkt og landskapet ellers «forsvinner», heter det i pressemeldingen.

Tar inn naturen

Noe av intensjon for valget av det blå lyset er å knytte veien til naturen. Landskapsarkitekt i Statens Vegvesen, Erik Axel Haagensen, beskriver valg av utforming blant annet med å si:

– Mørketiden er i seg selv kjent for et blått lys, og det blå lys passer godt for det kjølige vinterlandskapet. Det blå lyset kan underveis skape mystikk og overraskelser og sette fokus på vår tids konstruksjoner knyttet til veien, skriver han i pressemeldingen.

Snart ferdig

Lyssettingen av de ulike vegelementene er en del av prosjektet om å oppgradere og legge om E105 mellom Kirkenes og Murmansk.

Store deler av veien er allerede tatt i bruk, men siste finpuss med lys og dekorasjon gjøres i forkant av den offisielle åpningen den 29.september.

Under åpningen vil myndigheter på begge sider, deriblant samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og den russiske transportministeren Maksim Sokolov være tilstede.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no