9. des
ALVORLIG: Utviklingsdirektør Harald Martinsen i Sydvaranger gruve har få lyspunkt å rapportere etter at Northern Irons årsrapport og gruveselskapets årsberetning for 2014 er kommet. Men helt uten positive tendenser er det ikke.
 
"Det er ille, men det kunne vært så mye mye verre"
- Det er ille, men dette kunne vært så mye verre. Det sier utviklingsdirektør Harald Martinsen i Sydvaranger Gruve etter at styret i Northern Iron Limited, gruveselskapets morselskap, onsdag la fram årsrapporten for 2014.

Publisert: 01.apr.2015 13:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Tallenes tale er klare; Northern Iron har rapportert et tap for fjoråret på 180,7 millioner dollar, over 1,465 milliarder norske kroner etter kursen onsdag. Det store rapporterte tapet skyldes hovedsakelig avskrivninger og amortiseringer ( tilbakebetaling av lån med faste avdrag til bestemte terminer) på 23,3 millioner amerikanske dollar (188,9 millioner norske kroner), en nedskriving på 71,3 millioner amerikanske dollar (578,1 millioner norske kroner) og valutasikringstap på 33,4 millioner amerikanske dollar (270,8 millioner norske kroner).

Pilene nedover

Varsellampene har forlengst begynt å lyse rødt ved gruveselskapene. Sydvaranger Gruve har nå fått tre måneder på seg til å vise at de kan få på plass en langsiktig finansiering og kan begynne å tjene penger igjen. Årsberetningen for gruveselskapet viser at selskapet hadde en egenkapital på drøyt 95,9 millioner dollar (777,5 millioner norske kroner) ved utgangen av 2014. Ved utgangen av 2013 var den nesten tre ganger så høy, på 276,6 millioner dollar (drøyt 2,2 milliarder norske kroner).

Årsrapporten som nå er lagt fram rett før påske følger utkastet til årsresultatet som ble publisert i slutten av januar.

Styreformann Peter R. Bilbe i Northern Iron Limited skriver i årsrapporten at han sender en varm takk til aksjonærene.

- Videre vil jeg takke kirkenessamfunnet, de ansatte, kundene og alle forretningspartnerne for støtten i et år som både har gitt suksess produksjonsmessig sett, men også har bydd på finansielle utfordringer med fallende priser, hvor prisen i første kvartal av 2015 er på sitt laveste på seks år.

- 2014 var et år med både operasjonell framgang og økonomiske utfordringer, der prisen på jernmalm falt med cirka 50 prosent i løpet av året og nå ligger på det laveste nivået på seks år. Mot slutten av 2014 styrket dollarkursen seg i forhold til den norske kronen, noe som hadde en negativ innvirkning på verdien av framtidige valutatransaksjoner som var gjort for 2015 og 2016, sier Martinsen i en pressemelding.

Forklaring

Gruveselskapets utviklingsdirektør understreker alvoret i situasjonen.

- Størrelsen på underskuddet gjør det imidlertid nødvendig med en litt mer utfyllende forklaring. Når det gjelder salgsinntekter minus driftskostnader, så viser driftsresultatet et tap for 2014 på 3,6 millioner amerikanske dollar, 29,06 millioner norske kroner. Ethvert tap er svært uheldig, men ser man det i sammenheng med den dramatiske prisnedgangen i 2014, så har selskapets innsats for å minimere kapitalbruk, redusere kostnader og oppnå bedre salgspriser redusert tapet i betydelig grad. Med fortsatt forventede lave jernmalmpriser i 2015 må selskapet fortsette med alle nødvendige midler for å oppnå ytterligere forbedringer innenfor sikkerhet, produksjon og kostnader, sier Martinsen videre.

Utviklingsdirektøren sier videre at de rapporterte avskrivningene er ordinære, mens nedskrivingen skyldes lavere forventede kontantstrømmer i tiden som kommer som en følge av de sterkt fallende salgsprisene.

- Det bokførte tapet på valutasikringer er målt i forhold til dagens kurser som langt overstiger de kursene kontraktene ble gjort på, sier Martinsen.

25. mars meldte Sydvaranger gruve at valutasikringstap som forekommer i løpet av inneværende år i sin helhet vil bli dekket av DnB.

- Det er også viktig å understreke at bakgrunnen for at valutasikringen ble inngått var at det ble ansett som viktigere for selskapet å beskytte seg mot ytterligere fall i amerikanske dollar mot norske kroner. Prisen for dette var at selskapet har gått glipp av den opp-siden som få kunne forutse på den tiden, men som senere har vist seg å komme med full styrke. Det er også klart at den svekkede kronen har en positiv innvirkning på selskapets driftskostnader slik det framkom i de rapporterte tallene for desember 2014, sier Martinsen.

I tillegg til det rapporterte tapet kommer en avskrivning av framførbare underskudd fra tidligere år samt finanskostnader. Disse inkluderer avsetninger for mulige framtidig kompensasjon til Sydvaranger gruves største kunder dersom prisene igjen kommer tilbake på et vesentlig høyere nivå. Summen av disse to elementene er på cirka 45,4 millioner amerikanske dollar (368,1 millioner norske kroner).

Alvorlig

- Hvor alvorlig er situasjonen for selskapet etter at denne årsrapporten nå er lagt fram?

- Jeg har ikke til hensikt å si noe mer om dette utover det jeg sier i denne pressemeldingen. Det er relativt dekkende for den situasjonen selskapet er i, sier Martinsen.

- Men å legge fram et årsregnskap på godt over milliarden er alvorlig?

- Det sier seg selv. Totalresultatet viser veldig stygge tall. Nå er vi gitt tre måneder på dette og så får vi se. Når det er sagt, så er det vi har oppnådd på drift slett ikke galt. Vi har et driftsresultat på minus 22,6 millioner kroner, satte salgsrekord og setter stadig produksjonsrekorder. Dette vitner om ansatte som gjør en formiddabel jobb hver eneste dag for å snu den vonde trenden. Vi har også opplevd en god støtte fra lokalbefolkningen i den vanskelige situasjonen vi befinner oss i. Det er vi dypt takknemlige for. Det er klart at den økonomiske pilen peker ned og at situasjonen er kritisk, men både skade- og sykdomstallene går ned. Så konklusjonen blir at ja dette er ille, men det kunne vært så mye mye verre. Så får vi se hva de neste tre månedene bringer, sier Martinsen til Sør-Varanger Avis.

DnBs kommunikasjonsavdeling skriver i en kort email til iFinnmark at de jobber med å få på plass en langsiktig løsning ved Sydvaranger gruve.

Les mer om tallene for Northern Iron og Sydvaranger gruve i avisen etter påske, onsdag 8. april.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no