22. okt
konferanse: Denne helgen var et tredvetalls ungdommer samlet i Kirkenes fra de tre nordligste fylkene, samt fra nabolandet Russland. Hele konferansen ble derfor gjennomført på engelsk. Natur og ungdom fra Sør-Varanger hadde workshop og deltok ikke på omvisningen. Bilder: stian celius
 
Natur og ungdom: - Ja til grønn gruvedrift
Miljøvernorganisasjonen Natur og ungdom sier ja til gruvedrift, men under forutsetning at den er grønn og at det satses på nye deponiløsninger.

Publisert: 27.nov.2017 15:59
Oppdatert: 27.nov.2017 16:04

Lørdag fikk Sydvaranger besøk av flere ungdommer fra miljøvernorganisasjonen Natur og ungdom. Bakgrunnen for besøket var organisasjonens gjennomføring av «Nordområdekonferansen» på Kirkenes skole i helga.

Konferansen samlet et tredvetalls ungdom som brukte helga for å diskutere ulike klima- og miljøutfordringer på den nordlige halvkule. Deltakerne kom fra de tre nordligste fylkene, sentralstyremedlemmer og søsterorganisasjoner i naboland.

Tanaværing Ella Marie Hætta Isaksen som har fartstid som fylkesleder i Natur og ungdom Finnmark, mener det er viktig at organisasjonen møter norsk gruvedrift og har dialog.

– Det er noe helt annet å se virkeligheten med egne øyne, fremfor å kun diskutere miljøutfordringer på et kontor i Oslo. Konferansen vår er viktig for å innhente kunnskap. Samtidig er det viktig å være der utfordringene faktisk skjer - som her i nordområdene og Kirkenes, fortalte Hætta Isaksen under besøket i gruva.

Ja til grønn gruvedrift

Nittenåringen forteller at organisasjonen ikke er motstander av gruvedrift eller uttak av mineraler, men ønsker «grønn» drift og nye løsninger som begrenser inngrep og ødeleggelser. De er særlig opptatt av situasjonen i Repparfjorden i Kvalsund i Finnmark, der det planlegges kobbergruve og sjødeponi.

Flere av deltakerne stilte derfor spørsmål om hvordan dagens deponiløsninger i Bjørnevatn fungerer, og hva som er planene til det nye selskapet Sydvaranger AS.

Thomas Bækø stilte opp på vegne av Sydvaranger AS og svarte på alle spørsmål som kom.

– Det er i utgangspunktet ikke planer om å utvide til nye gruvearealer, men å fortsette driften på dagens eksterende dagbrudd, sa Bækø til konferansedeltakerne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no