24. okt
Åpner Carina Flaten, Judith Hansen, Ann Oddveig Solvang og Neczeta Hadzic mener årets aksjon setter fokus på noe som er svært viktig; nemlig senskader. Foto: Siri Sønstelie
 
Rosa Sløyfe-aksjonen: Sliter med senskader etter kreft
De ble alle kreftfrie for noen år siden. Men veien tilbake til en normal hverdag har vært krevende. Søndag tar de beina fatt når startskuddet for årets Rosa Sløyfe-aksjon markeres med en marsj.

Publisert: 02.okt.2017 09:34
Oppdatert: 03.okt.2017 12:00

Carina Flaten, Judith Hansen, Neczeta Hadzic og Ann Oddveig Solvang har alle hatt brystkreft.

Selv om graden, behandlingen og veien videre har vært ulik, deler de erfaringer med senskader.

Alle ser de positivt på livet og er kreftfrie, men det å bli kreftfri er ikke alltid det samme som å være frisk.

- Jeg har fått mer ledd og muskelsmerter, og sliter med konsentrasjonen og søvnproblemer. Det er mange som opplever mye av det samme, forteller Ann Oddveig Solvang.

Hun ble selv friskmeldt fra brystkreft i 2014, men har siden det slitt med plager. Det ble en påkjenning. For selv trodde hun livet etter cellegiften skulle bli som før.

– Jeg gledet meg til den siste dosen med cellegift var tatt. Da skulle jeg springe ut i livet. Men det ble ikke slik. Isteden ble jeg utmattet og sliten. Det var helt grusomt, sier hun.

Støtter forskning

Søndag tar de fire kvinnene på seg turtøyet – helst i fargen rosa- og inviterer til RosaSløyfe-marsj på Langvasseid.

Marsjen markerer startskuddet på den landsdekkende aksjonen som går gjennom hele oktober måned, og som er i solidaritet med alle dem som har hatt kreft. Årets aksjon retter fokus mot forskning på nettopp senskader.

I anledning årets aksjon åpner kvinnene opp om sine plager i håp om at det kan bidra til større forståelse for problemene og utfordringene som kan komme etter man er friskmeldt.

–Jeg mener det er kjempebra at det i år settes fokus på senskader. Det bidrar både til økt informasjon, men også til økt forståelse ute blant folk, sier Ann Oddveig Solvang som leder kampanjen lokalt.

–Man vil jo være frisk, og man vil være tilbake til der man var. Men det går ikke. Derfor kan forskning bidra til å finne ut hvilken innvirkning medisinene har på hver enkelt person, legger Carina Flaten til.

Åpenhet er viktig

Det å få kreft og så bli kreftfri har skapt store omveltninger i livene deres. Men de erkjenner at omverdenen mangler innsikt og forståelse. Åpenhet har derfor vært svært viktig for dem når de har tilpasset seg en ny hverdag.

–Jeg tror det er viktig å være åpen om det. For folk forstår ikke hvorfor man ikke er som før og at man ikke klarer å være så aktiv som man kanskje var, forteller Flaten.

– Selv har jeg vært åpen fra dag en. Jeg ser på det som en plikt for oss å informere, for kreft i seg selv er forbundet med noe skummelt. Vi kan fortelle om hvordan det er, skyter Judith Hansen inn.

Nå håper de flere vil engasjere og støtte opp om saken, og at folk tar på seg turtøyet og tar turen til Langvasseid og Ørnevannet på søndag.

Behov for kunnskap

Det er første gang Rosa Sløyfe-aksjonen tar for seg senskader. Målet er å øke kunnskapen til folk, slik at det blir lettere å forstå at kreftfri ikke alltid betyr frisk.

Hvert år får 3400 kvinner og menn påvist brystkreft, hvor mange vil få senskader av behandlingen.

– Vi ser et overveldende engasjement for årets tema blant de som selv er rammet. Mange uttrykker fortvilelse over manglende informasjon om senskader i forkant av behandlingen, sier Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen.

Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene, og blir møtte med manglende forståelse.

– Pasienter møter forventninger om at de har samme funksjonsnivå som før de ble syke, noe som kan oppleves belastende. Behovet for økt kunnskap om senskader etter brystkreftbehandling er enormt, sier Sande.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no