12. des
ELGOKSE: Jaktlaget til Sofie H. Hansen (midten) tok elgokse på sin aller første dag. Her med Stig Even H. Hansen, Niclas Endresen, og hundene Lykke og Ask.Foto: Trond K. Hansen
 
Færre elgmiddager i Finnmark - men dugelig elglykke i Sør-Varanger
Elgjakta holder seg stabil her så langt. Sofie Heitmann Hansen fant okse fort, men slet mer med kalven.

Publisert: 06.nov.2017 18:00
Oppdatert: 06.nov.2017 18:06

Elgjakta var over på mandag, og FeFo rapporterer om totalt 55 skutte elg i Sør-Varanger. Det er omtrent på linje med det som ble tatt de siste årene – og det er et relativt høyt tall, ifølge utmarksforvalter Anders Aarthun Ims.

– I fjor var det 53, og året før det var det 58. Men ser vi lenger tilbake, er det mer snakk om 30- eller 40-talls elger per sesong, sier han.

I Finnmark som helhet har det imidlertid vært en dugelig nedgang – fra over 800 i fjor, til 716 i år. Ims tror det har en naturlig forklaring: Det har vært et mål å redusere elgbestanden, og nå begynner den å bli redusert.

–Da er det ikke unaturlig at det blir færre etter hvert, sier han.

Tok kjapt

Sofie Heitmann Hansen hadde sin første elgjakt som jaktleder i år, etter å ha vært med familien i årevis. Jaktlaget hennes tok sin første av to elger allerede første dag.

– Den ble skutt i 11-tida den første mandagen. Det var veldig gøy, forteller hun.

Hansens jaktlag hadde så én kalv å ta, men den skulle være vanskeligere å få has på – tross at de så en ku med kalv samme dag som de tok oksen.

– Vi skjøt en kalv søndag samme uke, så vi brukte noen dager. Det kan være kjempevanskelig å finne kalvene, for kuene er gode til å gjemme dem. Oksene er mye lettere. Det var etter vi tok oksen at jakta virkelig begynte, sier hun.

Hard vår

Det er ikke bare Hansen som har slitt med å finne kalver i år. Det er tatt færre kalver i forhold til okser enn det FeFo hadde satt som et håpefullt mål.

– Den lange og harde våren har nok satt sine spor i kalveveksten, sier Ims.

Det er vanskelig for Hansen å sammenlikne denne jakta med tidligere år. Hvor mange elg jegerne ser varierer også etter både vær og vind.

– Men jeg har snakket med andre som sier de har sett færre elg i år enn i fjor, sier hun.

Ims ved FeFo venter og håper han får inn observasjonsskjema fra alle jaktlagene nå i etterkant av jakta. Det dreier seg om hvor mange elg jaktlagene har sett, uansett hvor mange som faktisk ble skutt. Det vil gi FeFo en bedre anelse om hvor mye elg som faktisk finnes der ute.

Om elgtallet blir slik jakttallene antyder, kan det fort bli lavere kvoter til neste år.

– Det er kommunene som setter målet for elgbestanden. Men det ser ut som det går nedover igjen, og da blir nok kvotene mer forsiktige, sier Ims.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no