16. okt
FISK: Uno Mathisen fra Pasvik Kraft setter ut ørret ved Skogfoss i 2005. Det har fortsatt, men i 2014 skapte firmaet problemer for annen fisk i Berlevåg-området.
 
100 000 i elvebot til Pasvik Kraft
Må betale fordi Kongsfjordelva ble uten vanntilførsel i 32 timer. Ikke nok å ha tilsynspersonell i Kirkenes, mener NVE.

Publisert: 10.feb.2016 15:56
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Det var 5. og 6. april 2014 at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk telefon om at det ikke ble sluppet vann fra Kongsfjord kraftstasjon til Kongsfjordelva i Berlevåg kommune. Nå krever de 100 000 kroner i bot fra Pasvik Kraft.

Kraftstasjonen er en av de mindre stasjonene til Pasvik Kraft, som produserer all vannkraft for Varanger Kraft. De hadde fått stopp i stasjonen, sannsynligvis på grunn av storm.

– Når kraftstasjonen stopper, skal forbislippingsventilen åpnes slik at det slippes minstevannføring til vassdraget, men dette skjedde ikke denne morgenen, skriver NVE i en pressemelding.

Det ble vanskelig å åpne ventilen, og det tok 32 timer før det igjen kom vann til elva.

NVE mener Pasvik Kraft burde hatt tilsynspersonell tilgjengelig som kunne åpnet ventilen tidligere. De mener det ikke er tilstrekkelig at den kompetansen er stasjonert i Kirkenes. De ser ekstra alvorlig på saken siden Kongsfjordelva er et nasjonalt laksevassdrag. Laksestammen overlevde, men direktoratet mener det var stort skadepotensiale.

– Overtredelsesgebyr gis ved kun grove overtredelser og er en streng reaksjon. NVE har siden 2010 gitt 20 overtredelsesgebyr for bygging og drift av vannkraftanlegg, sier NVE-seksjonssjef Øyvind Leirset i pressemeldingen.

Pasvik Kraft-leder Monica Jerijærvi sier at selskapet vil vurdere om de skal akseptere boten. De beklager uansett hendelsen.

– På sommeren 2014 gjorde vi flere rettelser i kraftverket, sier hun. De lærte blant annet opp lokalt vaktpersonell, og installerte et manuelt jekkesystem.

Pasvik Kraft gjør mesteparten av kraftproduksjonen sin på Melkefoss og Skogfoss i Sør-Varanger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no