15. okt
RASKT UTBYGGING: Fra 1971 til 1980 bygges det imponerende to millioner kvadratmeter boligmasse i Murmansk. (Foto: Birgitte Wisur Olsen).
 
100 år for sovjetbyen Murmansk
Murmansk by fikk i tidlig alder en veldig vanskelig start.

Publisert: 28.des.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Murmansk fyller hundre år i år, og Vladimir Karelin, førsteamanuensis og vitenskapelig leder for Senter for regionale studier i Murmansk, fortalte som del av torsdagens Stoltenbergseminar om byens fascinerende historie. Karelin understreket at vurderingene han la frem i foredraget er hans personlige.

- Murmansk fikk en vanskelig start. Allerede i 1917 kom revolusjonen og utviklingen i Murmansk gikk sakte frem til midten av 1920-årene. 15. desember 1924 hadde byen 6282 innbyggere. Og det er viktig å forstå at Murmansk slik vi kjenner den i sin helhet er en sovjetby, fortalte Karelin.

Veksten kommer

I andre halvdel av 20-årene får utviklingen en annen takt, innenfor transport, utdanning, vitenskap, kultur og samfunnsutvikling. Befolkningstallet øker kraftig, og i 1939 har byen 117 000 innbyggere.

Så kommer den store fedrelandskrigen, andre verdenskrig, med store ødeleggelser. Og til forskjell fra Europa har ikke Sovjetunionen noen Marshall-hjelp i etterkrigstiden.

- Og i den kalde krigen ble det brukt ganske mye penger på å styrke forsvaret, men uansett kommer det vekst i Murmansk sin økonomi.

Veksten kommer innenfor handel, fiskeri - og også isbryterne

- Ikke for ingenting ble Murmansk kalt Fiskerbyen.

Og ferden gikk ikke bare til Norskehavet og til Barentshavet, men så langt bort som til Det indiske hav.

Lynraskt

Fra 1971 til 1980 bygges det to millioner kvadratmeter boligmasse i Murmansk.

- Tilsvarende 40.000 til 50.000 leiligheter.

Byen får svømmebasseng i 1960-årene, Byen får etter hvert hotell, Arktika, kino og også Murmansk arktiske universitet. Samtidig blomstrer fiskeindustrien og 1991 har byen 473 000 innbyggere.

- I 1990-årene, eller kanskje litt før kommer landet ut i en økonomisk krise. Etter president Gorbatsjovs mislykkede reformforsøk, kommer Jeltsins lynraske privatiseringen etter anbefaling fra amerikanske liberale økonomer. Denne privatiseringen i 90-årene hadde som formål å berike sovjetiske embetsmenn og partiledere.

I perioden reduseres Murmansk sitt befolkningstall med en tredjedel.

Vekst uten utvikling

2000-tallet kommer med en positiv utvikling.

- Takket være en ganske kraftig vekst innenfor olje og gass. Levestandarden i Murmansk by blir betrakelig mye bedre.

- Byen får sin første trafikk-kork, forteller Vladimir Karelin

- Men vi kan kalle dette en vekst uten utvikling, veksten er

basert på eksport av energi og andre råvarer.

Igjen kommer krisen da prisene på olje og gass halveres.

- Og nå er det en diskusjon om valg av ny økonomisk modell.

Viktige momenter er å få mindre byråkrati, redusere de store forskjellene mellom fattige og rike - og bekjempe korrupsjonen.

Kanskje kan vi bruke erfaring fra to så forskjellige land som Kina og Norge. Landene er svært forskjellige, men de har likevel noe felles ved at de har lyktes i å kombinere effektiv statlig regulering med markedsmekanismer og prioritering av samfunnspolitikk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no