10. des
STOR HELT: Vladimir Zamjatin viser norske og russiske grenseboere rundt i Gagarins museum. Den store helten tjenestegjorde i Petsjenga i knappe to år.
 
108 minutter og evig berømmelse
Det første mennesket i verdensrommet, Jurij Gagarin, æret  tiden i Korzunovo for å ha lært ham de fremste egenskapene han trengte som kosmonaut: Mot, vilje og styrke.

Publisert: 15.apr.2014 12:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Korzunovo i Petsjenga er i seg selv ikke noe syn for øyet, men et lite blått og hvitt velstelt hus peker seg ut. Det er skiltet med Jurij Gagarins museum, mannen som ble det første mennesket i verdensrommet og som ble en helt for hele kloden.
  Gagarin tjenestegjorde i Korzunovo i Petsjenga fra 1957 til 1959, og det er flyverforeningen i byen som i 1991 sørget for å lage et museum.  
Grenseboere fikk i anledning stiftelsen av Den norsk-russiske grenseboerklubben Dialog omvisning i Gagarins Museum.
Det er selveste Den Internasjonale Kosmonautdagen, 12. april, og det blir ekstra historisk sus over sakene når mannen som guider, Vladimir Zamjatin, selv er militær flyver og har tjenestegjort sammen med flere av Gagarins kamerater.

Flyverne bodde to og to familier i små hus i militærbyen, og selve huset til Gagarin er flyttet til Severomorsk. I Korzunovo er det laget utstilling i to rom. Her er fotografier som følger Gagarins korte liv. Her er informasjon om sovjetisk romfartshistorie, og her er katapultstolene fra Gagarins Mig-15 og fra Vostok 1.

Beste karakter

Zamjatin forteller hvordan Gagarin tidlig utmerket seg. Han ble født i 1934, og begynte på skole samme år som Fedrelandskrigen startet, i 1941. Han var fra Gzjatsk i Smolensk-regionen, ikke langt fra Moskva, et område som var okkupert av tyskerne. Skolegang ble det derfor dårlig med, og 
først da regionen ble frigjort i 1944 fikk han begynne på skole på nytt. Etter syv års utdanning gikk Gagarin videre til yrkesskole for å bli fabrikkarbeider innen mineralindustrien.
– Han var en veldig flink elev og fikk beste karakter da han ble uteksaminert i 1951. Siden han var beste elev, ble det foreslått at han skulle fortsette sin utdanning, forklarer Zamjatin.
Gagarin fortsatte sin tekniske utdanning, og ble i Saratov med i flyverklubben der han for første gang fikk fly. I 1955 var han ferdig med utdannelsen og fikk diplom med utmerkelse. Det ble derfor foreslått at han skulle gå videre til militærflyver, og han dro videre til Orenburg i Sør-Ural. Også som kursant var Gagarin best og gikk ut med beste karakter.

I desember 1959 kom han til Petsjenga og Korrzunovo. Han hadde da giftet seg, og den første datteren ble født i nabobyen Zapoljarnij. Korzunovo var en liten by og hadde ikke sykehus.
– Han var en populær mann og hadde mange venner, sier Vladimir Zamjatin.
Her er bilder av av Gagarin i sin Mig-15. 
– Gagarin var også en idrettsmann, og med sine 168 centimeter ble han kaptein på basketball-laget, ler Zamjatin og viser på en poster med en tekst fra en kjent schlager fra Sovjettiden.
– For en kar han var, siterer den pensjonerte jagerflyveren.
– Jurij Gagarin var først i alt.

Utvalgt

I 1960 startet arbeidet med å velge ut kosmonauter, det var midt i romfartskappløpet mellom Sovjetunionen og USA, og  en kommisjon fra Moskva reiste rundt og plukket ut flyvere fra hele landet. 
3000 flyvere ble valgt ut. 20 av disse gikk videre og deretter seks, blant disse Jurij Gagarin og Herman Titov. Førsteingeniør Sergej Korolov ledet den praktiske og teoretiske opplæringen for kappestriden der det gjaldt å få det første menneske i verdensrommet.  Det startet med ubemannede satellitter, og så med med hunder. Bjelka og Streljka, den første en blandingshund og den andre en laika, en husky.
Etter flere tragiske forsøk lyktes Sovjetunionen 12. april  1961. Jurij Gagarin ble første menneske som fløy i bane rundt jorda, en reise på 108 minutter. Han ble skutt ut fra Bajkonor kosmodrom i Kasakhstan.
– Helt tilfeldig falt han ned i Saratov, der han hadde vært med i flyverklubben, forteller Zamjatin entusiastisk og viser videre til bilder som nok er ukjente for mange grenseboere. For Korzunovo har fostret flere kosmonauter enn Gagarin, nemlig Georgij Sjunin.
– Ikke bare en, men to kosmonauter! Fra en liten landsby som dette! Hvor ellers er det mulig!?

Jurij Aleksejevitsj Gagarin med sitt store, åpne smil ble en berømthet verden rundt.
– Det var som han ikke eide seg selv lenger. Han tilhørte landet og verden.  Han ble en representant for Sovjetunionen verden over, og ble invitert overalt, til Amerika og til Asia. Og alle husker smilet hans. Gagarins åpne smil.
I 1965 kom kosmonauten tilbake til Korzunovo. Han besøkte skolen og fikk et pionerskjerf.

Turbulens

- Enhver flyver vil fly, fastslår Zamjatin.
- Det samme gjaldt Gagarin, men han fikk ikke lov av Sovjetledelsen. For flyvning er farlig for alle flyvere, det vet jeg selv.
Gagarin ga seg ikke og ville med på romferd i 1968, men trengte å fornye sin flyvererfaring. 

27. mars 1968 fløy han sammen med sin instruktør oberst Serjegin, og etter 15 minutter falt flyet ned.
- Det var en veldig trist nyhet for hele verden og først 40 år senere, da tidligere hemmeligstemplede dokumenter ble åpnet, fikk vi vite årsake . Det viste seg at Gagarin og Serjegins Mig kom i nærkontakt med et annet fly. De fikk turbulens og hadde ikke mulighet til å redde seg fordi de fløy i lav høyde. Hadde de flydd i seks til syv kilometers høyde hadde det gått bra, forklarer guiden.
Jurij Gagarin ble begravd i Kremls murer, der Sovjetunionens mest berømte helter fikk hvile. 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no