8. des
FYLKESLEGE: Eivind Merok.
Foto: Susanne Hætta
 
Fylkeslegen bekymret for luftambulansen - men venter i spenning på lørdagsmøte
Fylkeslege Eivind Merok slutter seg til bekymringskoret rundt luftambulansen. Men nå ser det ut til å skje saker.

Publisert: 04.mai.2018 18:57
Oppdatert: 04.mai.2018 21:46

Fylkeslege Eivind Merok gikk fredag ut med en pressemelding der han uttrykte bekymring om den ustabile luftambulanse-beredskapen i Nord-Norge.

- I Finnmark brukes ambulansefly i mye større grad som primærtransportmiddel for dårlige pasienter sammenlignet med resten av landet. Innbyggerne i Finnmark er avhengige av en operativ ambulanseflytjeneste for å få forsvarlig helsehjelp i akutte situasjoner.

Han mener nå det aller viktigste er å få akuttberedskapen opp.

- Den må stå på riktig måte, så befolkningen får det tilbudet de fortjener, sier han.

Merok er blitt forsiktig optimistisk av oppmerksomheten saken har fått. Nå har den nådd øverste hold, idet helseminister Bent Øie drar til Bodø og Tromsø for å møte aktørene i striden om luftambulansetjenesten.

Høie skal blant annet møte de ansatte i selskapet Lufttransport, som torsdag varslet at de ikke vil klare å drifte flyambulansetjenesten de 14 månedene som gjenstår av kontrakten. Da skal Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge.

- Det viser at det blir tatt på alvor. Nå er det veldig aktivitet i alle ledd, fra legevaktnivå til øverste hold, og møtet i morgen blir ganske viktig, mener han.

Kommunikasjon igjen

Meroks forsiktige optimisme er også støttet opp av at de har fått ryddet opp i kommunikasjonssvikten mellom Fylkesmannen og Helse Nord.

- Helse Nord har det overordnede ansvaret for planlegging og dimensjonering av ambulanseflyflåten i vår region. Flykoordineringssentralen ved UNN har ansvar for å koordinere ambulanseflyene i hele landet. Verken primærhelsetjenesten eller Fylkesmannen i Finnmark ble varslet om situasjonen helga 27. april-1. mai, hvor ambulanseflyene i Finnmark var ute av drift i 19 timer. Vi fikk kjennskap til dette gjennom media. Helse Nord har erkjent svikt i kommunikasjonen, både til primærhelsetjenesten og til Fylkesmannen, skrev han i pressemeldingen fredag.

- Vi har i de siste dagene hatt dialog med både Helse Nord og Finnmarkssykehuset og med sentrale myndigheter i Helsedirektoratet, Helsetilsynet og Helse- og omsorgsdepartementet. Vi har bedt Helse Nord gjøre en risiko- og sårbarhetsanalyse av situasjonen, inkludert vurdering av varslingen til primærhelsetjenesten. I samarbeid med Fylkesmannen i Troms har vi i dag vært i kontakt med ledelsen i Helse og -omsorgsdepartementet, som tar saken på største alvor.

Konflikt

Forrige helg måtte Luftambulansetjenesten leie inn fly fra Sverige da Lufttransport satte sine åtte fly på bakken som følge av en konflikt mellom selskapets piloter og BSAA etter at BSAA brøt forhandlingene med Norsk Flygerforbund om en kollektiv overgang for Lufttransports piloter.

Høie karakteriserte da situasjonen som «alvorlig». Siden har han fått kritikk fra både opposisjonen og fagmiljøer for ikke å ta grep om situasjonen, skriver Dagens Medisin.

Ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet skal Høie også møte Luftambulansetjenesten HF ved Nordlandssykehuset i Bodø. Deretter reiser han videre til Tromsø for møter med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

Inn på teppet

Direktøren i Luftambulansetjenesten HF i Nordland, Øyvind Juell, ble fredag kalt inn på teppet hos Helse- og omsorgsdepartementet etter uttalelser i Nordlys om at det vil være naivt å tro at Lufttransport vil klare å levere luftambulansetjenesten fram til den nye aktøren overtar.

Det er helseforetakene og i ytterste konsekvens statsråden som er ansvarlig for at ambulanseberedskapen er god nok og innenfor forsvarlighetskravet. 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no