7. des
STEMTE: 16 stemte for å la butikkene fortsette med skjenkebevilling, på tvers av partiene.
 
11 ville stoppe butikk-skjenking – 16 sto i mot
Spørsmålet om skjenkebevilling på interiørbutikk fikk enda en runde i kommunestyret.

Publisert: 27.mai.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Onsdag kom kommunestyret frem til nye retningslinjer for alkoholbevilgninger i Sør-Varanger.

– Vi vil gjøre det lettere for bevillingsmyndighetene, og mer forutsigbart, sa saksordfører Anita Brekken (Ap).

Imidlertid skapte en kort del av forslaget mye debatt.

I forslaget sto det nemlig at alkoholbevilgning bare skulle gis til bedrifter som først og fremst fokuserer på skjenking og/eller mat. Med andre ord skulle det ikke være mulig for vanlige butikker å få skjenkebevilling.

Flere av politikerne så tilbake til en av de mer kontroversielle skjenkesakene fra i fjor. Da søkte Interiørverden om skjenkebevilling til vinkvelder, og fikk flertallet i kommunestyret med seg. Blant annet Cecilie Hansen (Sp) og Staal Nilsen (FrP) uttrykte bekymring for hva som skulle skje med Interiørverden om denne regelen gikk igjennom.

– Det kan bli kroken på døra, sa Nilsen.

Lena Bergeng (Ap) var for endringen, og hun hadde også vært i mindretallet som ikke ville gi skjenkebevilling til noen interiørbutikk i fjor.

– Jeg er glad for at vi nå får presisering i reglementet. En del av diskusjonen da gikk på at det ikke var fastsatt noen regler for slikt, sa hun. Saksordfører Brekken påpekte også at bedrifter uansett vil kunne søke om enkeltbevilgninger inntil 20 ganger i løpet av et år.

Fremskrittspartiet foreslo likevel å fjerne delen av retningslinjene som stopper butikker fra å få skjenkebevilling. Det fikk de igjennom i kommunestyret med 16 mot 11 stemmer. Der kunne Arbeiderpartiet presset igjennom akkurat det de ville, siden de har flertall. Men etter et gruppemøte endte noen av deres egne medlemmer med å stemme for Fremskrittspartiets forslag.

Ikke økt skjenketid

Det ble heller ikke noen økning av skjenketiden.

Det hadde kommet et forslag fra Fremskrittspartiet om å øke skjenketiden slik at det ble skjenkestopp klokken 03:00 i stedet for 02:00. Men partiet trakk forslaget etter å ha sett tilbakemeldingene.

Det er nok politiet i Sør-Varanger glade for. De hadde kommet med bekymringsmeldinger angående muligheten for økning av alkoholrelaterte forstyrrelser, om åpningstidene ble utvidet.

Mindreårige etter 22

Kommunen ønsker ikke å slippe inn mindreårige på steder med skjenkebevilling på natta. Slik står det i de nye reglene som ble vedtatt onsdag:

– Mindreårige bør ikke gis tilgang til lokaler med skjenkebevilling etter klokken 22.00, med mindre de ledsages av foresatte.

Det kom forslag fra SV om å gjøre «bør» til «skal», siden det fremdeles er opp til skjenkestedene å bestemme slikt med den nåværende teksten. Men flertallet mente det ble for strengt.

Det ble også mer detaljerte krav til internkontroll. Det kom etter at en Juvente-rapport hadde vist at 78 prosent av de mindreårige de hadde sendt for å teste dagligvarebutikker i Sør-Varanger, fikk kjøpt alkohol.

Færre bevilinger

Det er færre skjenkebevillinger å få i kommunen. Fra 25 skjenkebevillinger, er man nå nede i 15. Antall salgsbevillinger er også redusert til 35.

Det er fremdeles en god del flere enn det som faktisk brukes i dag. Som nevnt over kan hvert sted også søke om å få skjenke ved inntil 20 anledninger per år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no