8. des
 
143 års posthistorie over
I neste uke er det 143 år siden det første postkontoret åpnet i Kirkenes. Mandag ble postkontoret lagt ned. – Det er litt rart, synes både Peggy Øien og kunde Robin Pettersen.

Publisert: 15.apr.2013 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Postkontoret i Kirkenes ble stengt mandag klokka 12. Da startet montør Espen Sørensen fra Tromsø med å skru ned postboksene og flytte dem til Rema 1000. Han er reisende i å flytte postanlegg, og gjorde den samme jobben i Båtsfjord i helga. Daglig leder Hege Isaksen og de andre ansatte bruker de siste timene til å tømme hyller, informere kundene og servere kake. Postkontor er ut, post i butikk er den nye løsningen over hele landet.

Ny jobb

– Det er klart det er litt rart, sier Hege Isaksen. Hun ble ansatt som daglig leder i Kirkenes i fjor sommer, like etter at det ble bestemt at postkontoret skulle legges ned.
– Jeg har ledet nedleggelsen, og det har jo vært interessant og lærerikt. Jeg har lært alle aspekter ved å drive postkontor, og det var mye nytt, jeg er jo egentlig ansatt i distribusjon på Hesseng, forteller hun.
Der har de fleste fått tilbud om ny jobb. Det er seks faste ansatte i Kirkenes pluss vikarer. Kristoffer Mienna har sagt ja, men skal flytte til høsten.

Fremtidsplaner

– Jeg skal jobbe på Hesseng fram til jeg begynner på skole til høsten. Viktig å spare seg litt penger fram til da, sier han.
Han har jobbet i Kirkenes i to år, men hadde erfaring fra post i butikk fra før, og tror overgangen kommer til å gå bra.
– Bortsett fra valutaveksling. Det har vi mye av, både russere og andre turister. Jeg vet ikke hvor folk skal gå nå hvis de har penger de vil veksle, det er det bare vi som har gjort, sier han.
– Ellers har jeg hatt ei fin tid her på Posten, det har vært grei jobb og jeg har lært mye, sier han.
I den andre kassa står Stine Sandnes. Hun har jobbet i rundt fem år og vet ikke hva hun skal gjøre.
– Jeg har ikke lyst å jobbe på Hesseng, så jeg kommer til å bli arbeidsledig. Men jeg skal se det an, det dukker helt sikkert opp noe annet interessant. Men det er litt rart at arbeidsplassen legges ned, det er noe trygt som blir borte, sier hun.

Blir pensjonist

Peggy Øien er en av dem med lengst fartstid på postkontoret. Hun begynte i Posten i 1968 og har jobbet i Kirkenes siden 1977.
– Jeg har sagt ja til å jobbe på Hesseng fram til januar neste år. Da blir jeg 62 og kan ta AFP og bli pensjonist, sier hun.
– Helt siden 1996 har det vært en kontinuerlig prosess med omlegginger og nedlegginger. Det har vært overgang fra statlig til BA og så til AS. Stadige effektiviseringer og færre ansatte er sånt vi har levd med de siste årene. Det er jo bare et par år siden vi flyttet hit vi er i nå. Så det har skjedd mye. Før var det jo postkontor overalt, så det er veldig rart, sier hun.
– Men det har vært en god arbeidsplass, sier hun og legger til at det er to til som er veteraner på postkontoret i Kirkenes, Bjørg Bendiksen som har jobbet siden 1969 og Annbjørg Sivertsen Waatsveen som har vært med nesten like lenge.

Fornøyde kunder

Gjennom jobben i Generalkonsulatet er Robin Pettersen fast kunde hver mandag.
– Det er alle slags papirer og dokumenter som skal hentes, og dem kan det bli mange av. Og privat har jeg ærend her hver uke. I perioder med mye aktivitet er jeg her daglig. Jeg er veldig fornøyd med servicen her, og håper den blir like god på Rema 1000, sier han.
– Men det er jo litt rart, man er vokst opp med at det er postkontor på hvert nes. Når postkontoret forsvinner, blir det som om litt av identiteten til stedet forsvinner, synes han.
Jack Johnsen er innom for å hente posten til Finnmark kontorservice.
– Jeg synes det er synd at institusjonen forsvinner. Men jeg ser at det er en del av utviklinga, og det er slett ikke sikkert det nye tilbudet blir dårligere. Hvis det går som på andre steder, så blir jo bare de samme tjenestene å flytte til et nytt sted, men det gjenstår jo å se hvor bra tilbudet blir, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no