8. des
LYNNEDSLAG: Kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett Nord tok dette bildet av lynaktiviteten i Finnmark på tirsdag. Da ble det registrert nesten 15 000 lynnedslag i fylket.
 
15 000 lyn i Finnmark i går
Sør-Varanger slapp litt lettere fra det tirsdag kveld enn mandag, men i hele fylket ble det målt nesten 15 000 lynnedslag. Lynet tok også strømmen.

Publisert: 06.aug.2014 10:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

– Det var ganske heftig lynaktivitet i Finnmark i går, ja, forteller kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett Nord. Mange opplevde at lysene blinket og at internettforbindelsen ble borte. En fem minutters periode var også strømmen borte i store deler av kommunen.

Sårbar periode

– Sommeren er en sårbar periode fordi det er den eneste tiden på året vi har mulighet til å revidere nettet, det er da vi har overskudd av strøm. Det betyr at vi gjør vedlikehold, bygger nytt, tar ut enkelte ledninger og omdirigerer strøm fra andre steder. Når det da blir mye lyn og torden, kan dette føre til spenningsfall eller slå ut strømmen, forteller Erdal.

Blinkingen som mange opplevde i går skyldes det som kalles fase-jordbrudd, mens strømbruddet som varte i rundt fem minutter i går kveld var på grunn av at Finlandsledningen fra Ivalo ble slått helt ut.

Stor aktivitet

– Om sommeren er vi veldig avhengig av Finlandsledningen, spesielt når vi har revisjon på andre ledninger, sier Erdal.
– Selv om vi forbereder oss så godt vi kan og følger med på lynaktivitet og prognoser, så er vi sårbare om sommeren. Det er en utfordrende periode, sier Erdal.
Hun forteller at lynaktiviteten onsdag hadde flyttet seg til Nordland og var mest intens i Lofoten-området.

– Men tirsdag målte vi nesten 15 000 lynnedslag i Finnmark, det er ganske mye. Akkurat nå ser det ikke ut som vi skal få slik aktivitet i Finnmark igjen med det aller første, sier Erdal.

Lyn felte tre

Tordenværet denne uken skapte ikke de største problemene for folk flest, men ett tre måtte bøte med livet. I Savioparken er et av de høyeste trærne knekt i to og forkullet på innsiden, etter at et lyn har slått ned i det. Ifølge frivillige som jobber i området, falt treet en gang mellom fredag og mandag morgen.

Når det lyner ute, bør man holde seg inne i bygninger eller biler, og holde seg unna åpne områder. Men man bør først og fremst holde seg unna trær. Lyn slår helst ned i de høyeste tingene i et område, og trær kan regelrett eksplodere om lynet slår ned i dem. Noe liknende ser vi på treet i Savioparken: Det er svidd innerst i stammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no